Арома кулинария или за етеричните масла в кухнята

Препоръчително е да използвате етеричните масла в свежи ястия като дресинги за салата, студени супи, шейкове и коктейли, пресни десерти.

Етеричните масла са познати предимно като основа на ароматерапията и козметичните процедури, но малко се знае за тяхната употреба в кулинарията. Голяма част от етеричните масла имат приятен вкус и аромат, а освен това те унищожават бактериите, запазват по-дълго храната и спомагат за по-доброто храносмилане. При това една-две капки чисто етерично масло са напълно достатъчни за шест порции например.

Когато използваме етерични масла било то в ароматерапията или кулинарията, безопасността е от изключително значение. Винаги използвайте масла , които са с гарантирано качество, чисти и без примеси на синтетични аромати.

Никога не използвайте масло абсолю, защото в него има остатъци от разтворител в резултат на процеса на екстракция. Използвайте само масла, които са продукт на парна или алкохолна дестилация.

Етеричните масла, които се прилагат в кухнята са основно от цитрусови плодове – лимон, портокал, мандарина, бергамот, от семена като анасон, кимион; от цветя и билки като рози, босилек, мента, лавандула, и подправки – джинджифил, канела, карамфил, розмарин.

Препоръчително е да използвате етеричните масла в свежи ястия като дресинги за салата, студени супи, шейкове и коктейли, пресни десерти.

При ястия като супи и сосове, когато се налага термична обработка, маслата (2-3 капки) се добавят в последната минута.

При торти и други печива се налага да добавите още няколко капки, защото трябва да се компенсира изпаряването по време на печенето.

Дозировката е от основно значение, винаги започвайте с една капка и опитвайте предварително преди да добавите още.

Важно при употребата на етеричните масла в храната е, че те трябва да бъдат предварително разтваряни в растителни масла, мед, алкохол или някакъв вид сироп (агаве или малцов например) преди да бъдат добавяни към останалите съставки.

Голямото разнообразие от етерични масла от подправки, цветя, цитруси и билки могат да ви дадат неограничени възможности за творчество и въображение в кулинарията. Превърнете вашата кухня в един ароматен оазис от фини и прелестни вкусове.

Немската компания Taoasis разполага със специална линия етерични масла и био екстракти, сертифицирани за употреба в кулинарията – линията носи името Baldini.

Това са масла от анасон, босилек, бергамот, джинджифил, лавандула, лимонена трева, лайм, мандарина, карамфил, портокал, мента, розмарин, канела и лимон, и екстракти от какао, ваналия, роза и тонка. Те са био сертифицирани като хранителна добавка и голяма част от тях са отглеждани на принципа на биодинамичното производство и носят знака Demeter. Тези масла могат да се използват както в кулинарията, така и в ароматерапията, козметиката и за ароматизиране на помещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *