Рецепта срещу целулит

Целулитът засяга почти всяка жена и е напълно естествен. Но точно сега, когато предстои лятото и не е нужно да крием краката си под дебели чорапи и дълги панталони, естествено искаме да се чувстваме комфортно в кожата си. И такава допълнителна порция грижа и внимание е полезна и за нашите крака.
Ето го и нашето домашно антицелулитно масло, с което може да подейства добре на кожата ви с мощен масаж. Маслото се абсорбира бързо след къпане, когато кожата е овлажнена и оставя лек, приятен аромат. Необходими са ви следните съставки, които да направите:
– 25 мл бадемово масло
– 25 мл масло от жожоба
– 3 капки масло от бергамот
– 3 капки портокалово масло
– 3 капки лимоново масло
– 5 капки кипарисово масло
Най-добре е да смесите всички съставки в тъмна стъклена бутилка (разклатете добре преди употреба).
Маслото от жожоба и бадемовото масло са класически базови масла за различни масажи. Подхранват много добре, регенерират, хидратират и правят кожата гладка. Етеричните масла осигуряват много свежест на кожата, гладкост и еластичност. Трябва да смесите добре само етеричните масла с базовите масла и да ги резнесете върху кожата си.
Всички продукти можете да намерите в нашия онлайн магазин: https://ekomag.bg/bazovi-masla

Мощно масажно масло за подсилване на имунитета

Мощно масажно масло за подсилване на имунитета ?
В ароматерапията естествените аромати се считат за истински чудодеен лек за подсилване на имунната ви система. На много етерични масла са предписани имунно подсилващи свойства. В нашата рецепта разчитаме на комбинация от ангелика, лавандула, бяла мащерка, сибирски кедър, каяпут. Смесени с успокояващо базово масло, ще имате мощно масажно масло, което е идеално за разтриване на гърдите и гърба и може да ви помогне да дишате.
– 3 капки Ангелика
– 5 капки Лавандула
– 1 капка Бяла мащерка
– 1 капка Сибирски кедър
– 2 капки Каяпут
– 50 мл базово масло от бадем
➡ Смесете етеричните масла с бадемовото масло. След това леко разклатете, така че маслата да се смесят. Нежно разтрийте гърдите и гърба в зависимост от нуждите си, поемете дълбоко въздух и се насладете на успокояващия аромат.

Ароматерапия през Лятото

В сезона, когато прекарвате възможно най-много време навън, добре е да знаете кога и как можете да разчитате на ароматерапията.

В горещото време препоръчително е да избягвате нанасянето върху кожата на някои етерични масла. Любимите на повечето хора цитрусови етерични масла от лимон, грейпфрут, бергамот, лайм е желателно да бъдат нанасяни минимум 8 часа преди излагане на слънце. Това означава, че ако сте на почивка на морето и решите да се възползвате от масаж в по-топлите обедни часове, задължително попитайте вашия масажист дали в масажното масло има някое от изброените етерични масла.

Рисковете, които крие употребата на тези масла върху кожата при излагане на силно слънце, са зачервяване и сърбеж, изгаряне, алергична реакция или пигментиране на кожата. Същото предупреждение относно тези етерични масла се отнася, ако сте на почивка високо в планината. Не се лишавайте от свежите аромати на цитрусовите масла. Можете да ги използвате за вдишване през деня или за нанасяне върху кожата вечер. Добрата новина е, че маслата от сладък портокал и мандарина не съдържат в химичния си състав тази съставка, която води до възможните реакции при контакт със силни слънчеви лъчи.

След плаж и излагане на слънце, можете да хидратирате и успокоите зачервената кожа с помощта на три много ценни масла – маслените извлеци от невен, лайка и жълт кантарион. Можете сами да приготвите тези екстракти, като накиснете цвета на невена, лайката или жълтия кантарион в подходящо растително масло, например зехтин или слънчогледово масло. Така накиснатите цветове трябва да престоят в маслото в плътно затворен стъклен съд минимум 30 дни на слънчево място. След което маслото се прецежда и е готово за употреба. И трите масла са много ефикасни при изгаряне от всякакъв сорт и действат успокояващо при кожни възпаления. Въпреки това, запомнете, че масленият извлек от жълт кантарион не бива да се използва преди излагане на слънце поради същите причини както при етеричнита масла от цитруси.

След горещия ден, прохладната вечер винаги носи наслада, но ако сте на място с комари, удоволствието ви може да не е пълно. Етеричните масла от лавандула, цитронела, босилек, индрише и лютива мента са ефикасно средство да държим комарите далече от себе си. Най-добре е да си приготвите спрей с няколко от посочените масла и да го използвате на всеки 2 часа докато сте навън.

Рецепта за спрей срещу комари
50 мл стъклено шише с пулверизатор
45 мл флорална вода от лавандула
5 мл спирт
8 капки етерично масло от лавандула
8 капки етерично масло от цитронела
4 капки етерично масло от босилек

Към алкохола добавете капките етерични масла, след което разредете с флоралната вода. Така получения спрей можете да използвате в рамките на 6 месеца. Подходящ е за деца над 7 години. Ако искате да приготвите спрей срещу комари за деца под 7 години, използвайте само етеричните масла от лавандула и/или индрише.

Ако вече сте нахапани от комари или други нежелани насекоми като пчели и оси, можете да използвате етеричните масла от лавандула и чаено дърво, за да успокоите и предотвратите допълнително възпаление. Можете да използвате маслените извлеци от невен и лайка като база за разтваряне на етеричните масла и с така получената бленда да третирате мястото на ухапване.

Като последна препоръка за летните месеци ще ви посъветвам да ползвате често флоралните води от лавандула, роза, лайка, мента или маточина. Те имат освежаващ и тонизиращ ефект. Флоралите води съдържат значително по-малко количество етерично масло в себе си. Имат лек, приятен аромат. Хидратират и успокояват кожата.

Как да се предпазим през лятото срещу комари?

Подходящите ЕМ са лавандула, индрише, босилек, цитронела и лимонена трева.

Можете да смесите 3 от тях по желание в шише с пулверизатор и да разредите с алкохол и дестилирана вода, за да получите подходящ разтвор.

Примерна рецепта:
40 мл флорална вода от лавандула
10 мл спирт 96%
10 капки ЕМ лавандула
10 капки ЕМ цитронела
5 капки ЕМ босилек

Разтворете капките етерични масла в спирт и допълнете с нужното количество вода. Преди всяка употреба, разклащайте шишето.

Знаете ли, кои са етеричните масла – подходящи за устна хигиена?

ЕМ със стягащо и кръвоспиращо действие – смирна, лимон, бял бор
ЕМ с антибактериално действие – чаено дърво, бял бор
ЕМ срещу лош дъх – лютива мента, сладка мента

Приложение: Можете да използвате ЕМ като ги разредите предварително в чаша с вода и жабурите 2-3 пъти дневно с получения разтвор. В 100 мл вода са достатъчни не повече от 2 капки ЕМ.

Рецепта за масло при въшки за деца до 7 години и за възрастни

Рецепта за масло при въшки за деца до 7 години
50 мл масло от сладък бадем
7 капки етерично масло от чаено дърво
3 капки етерично масло от лавандула

Рецепта за масло при въшки за деца над 7 години и възрастни
50 мл масло от сладък бадем
14 капки етерично масло от чаено дърво
6 капки етерично масло от розмарин

Нанася се върху суха коса и престоява минимум 2 часа. Преди измиване с шампоан, косата се разресва със ситен гребен. Нанасянето се повтаря на всеки 7 дни до изчезването на въшките и гнидите. Препоръчва се едновременно с употребата на маслото, косата да бъде почиствана от гниди.

Автор на рецептата: Валентина Славова

Чаено дърво – Аромат на яснота

Чаеното дърво дължи името си на Джеймс Кук – той и екипажът му приготвяли чай от листата на растението. Аборигените в Австралия използват чаеното дърво заради целебните му свойства от хилядолетия.

Ако трябва да посочим етерично масло, което да е враг номер 1 на бактериите, вирусите и гъбичките- то без колебания ще посочим именно чаеното дърво (Melaleuca alternifolia) ? Едно от етеричните масла, които са задължителни за всяка арома аптека. Слави се с това, че не само ще „прочисти“ околната среда около вас, но ще прочисти и мислите ,и тялото ви. Притежава изключително мощно дезинфекциращо действие сред натуралните средства, предпочитано.. Можете да използвате в средства за почистване, сапуни и дезинфектанти за ръце. Потиска развитието на мухъл. Особено подходящо за арома лампа или спрей в помещения, където някой е болен и бихте искали да спрете разпространението на вирусите.

Ароматът му е силен и остър, напомнящ на евкалипт. Ниско качественото етерично малсо от чаено дърво ще ви напони миризмата на разтопена гума.

Етеричното масло от чаено дърво
притежава антисептично, антибактериално, антивирусно, противогъбично, противовъзпалително, отхрачващо, имуностимулиращо действие. Тонизира сърцето, съдосвиващото му действие помага при терапията на разширените вени. Помага при цистит, сърбеж, млечница, вагинални течения и възпаления. При астма, болки в гърлото, настинки, вируси, синузит, болки в гърлото. Помага и при херпес на устните. Повлиява добре мазна кожа, акне, дерматомикоза, циреи, изгаряния, херпеси, потни и вонящи крака, при пърхот.

Мощно средство за подсилване на имунната система.

Идеално средство при първи симптоми на настинка и болки в гърлото: препоръчителна е гаргара със следния разтвор- 1 капка етерично масло от чаено дърво (Melaleuca alternifolia) в 200 мл. топла вода – вечер или след контакт с вирусоносител

§ Рецепта за рол-он с чаено дърво, евкалипт и лютива мента

2 капки етерично масло Чаено дърво< 1 капка етерично масло Лютива Мента 1 капка етерично масло Евкалипт в 5 мл базово масло от сладък бадем, жожоба Втрива се върху носа и отстрани на него, челото, слепоочието, тила и шията (областта на гърлото), като се избягва околоочния контур § Рецепта за арома лампа с чаено дърво, евкалипт и лютива мента
2 капки етерично масло Чаено дърво
1 капка етерично масло Лютива Мента
1 капка етерично масло Евкалипт


§ Рецепта за Масло при пърхут преди измиване с шампоан:

5 мл масло от жожоба
5 мл масло от нийм
5 капки ЕМ чаено дърво
1 капка ЕМ лютива мента

Дух и емоции: Етеричното масло от чаено дърво се използва след емоционални криза за изчистване на шока. Помага за преодоляване на стари травми. възвръща енергията, фокуса и оптимизма. Гони натрапчивите мисли за здравето при хипохондриците.

Рецепти: Валентина Славова

Рецепта за заздравяване на косата и превенция срещу косопад, 30 мл

15 мл базово масло сладък бадем
10 мл базово масло жожоба
5 мл базово масло авокадо
5 капки етерично масло розмарин
4 капки етерично масло атласки кедър
3 капки етерично масло иланг-иланг

От приготвената бленда се нанася малко количество в зависимост от дължината на косата. Използва се веднъж в седмицата преди измиване на косата. Втрива се в корените и по дължината. Измива се с шампоан.

Приложения на ароматерапията за профилактика през студените сезони

# Имунна система и етерични масла
Бергамот
• Евкалипт
• Лавандула
• Лимон
• Манука
• Равинсара
• Чаено дърво


# Начини на приложение

Чрез вдишване
Бял бор
• Евкалипт
• Карамфил
• Лавандула
• Лимон
• Мащерка
• Чаено дърво

Как точно? Варианти:
-3-5 капки етерично масло в арома лампа
-25 капки етерично масло в 50 мл. спрей с вода
-1 капка етерично масло върху хартиена салфетка или друг естествен материал

Чрез масаж
Бергамот
• Лавандула
• Лайка
• Лимон

Как точно? Варианти:
-20 капки етерично масло в 50 мл. базово масло за възрастни
-10 капки етерично масло в 50 мл. базово масло за деца над 3 г.
* Базови масла, които може да използвате – маслени извлеци от невен, лайка

Или готовото масажно масло СРЕЩУ ВИРУСИ И НАСТИНКИ на Taoasis

Чрез гаргара
Бергамот
• Лайка
• Лимон
• Манука
• Чаено дърво


Как и кога точно?

1 капка етерично масло в 200 мл. топла вода – вечер или след контакт с вирусоносител

# Симптоми при настинки

Главоболие
Лавандула
• Евкалипт
• Мента
• Розмарин

Как точно?
Рол-он
4 капки етерично масло от лавандула и мента, лютива в 10 мл. базово масло от сладък бадем

Инхалация
2 капки етерично масло от еквалипт или розмарин в 2 л. гореща вода

Болки в гърлото

Бергамот
• Чаено дърво
• Джинджифил
• Лимон
• Манука

Как точно?

Гаргара
1 капка етерично масло в 200 мл. топла вода

Инхалация

– 1-2 капки етерично масло в 2 л. гореща вода

Втриване чрез масаж по шията
6 капки етерично масло на 15 мл. базово масло

Хрема и запушен нос
Евкалипт
– Джинджифил
– Мента
– Чаено дърво

Как точно?

Инхалация
1-2 капки етерично масло на 2 л. гореща вода

Инхалатор за нос (с памучен тампон)
10-15 капки етерично масло

Втриване чрез масаж върху носа, челото, скулите
6 капки етерично масло в 15 мл. базово масло

Кашлица
Лайка
– Мащерка
– Равинсара
– Тамян
– Сандалово дърво
– Смирна


Как точно?

Инхалация
–1-2 капки етерично масло в 2 л. гореща вода

Масажиране върху гърба и гърдите

12 капки етерично масло в 30 мл. базово масло

Висока температура
Бергамот
– Лавандула
– Лайка
– Лимон
– Мента
– Хвойна
– Чаено дърво

Как точно?
Компреси
–3-5 капки етерично масло капки в 2 л. хладка вода

# Няколко полезни рецепти

Инхалатор за запушен нос

Какво ви е необходимо?
Арома композиция срещу настинки и вируси с етерични масла от чаено дърво, мащерка, мента и евкалипт

Или

Арома композиция срещу настинки и вируси за деца с етерични масла от евкалипт радиата и мащерка линалол

Инхалатор за нос

15 капки от арома композицията

Масажно масло при първи симптоми

Какво ви е необходимо?

50 мл. маслен извлек от немска лайка
10 капки етерично масло равинсара
10 капки етерично масло лимон

След като се смесят етеричните масла с базовото масло, трябва да разклатите шишето в продължение на 1 мин, за да се смесят добре.При първи симптоми се нанася върху гърба и гърдите, в областта на главата -носа, шията и врата и върху ходилата

* Всички споменати етерични, базови масла и арома комппзиции можете да откриете в www.ekomag.bg
** Рецепти: Валентина Славова
*** Снимка: Taoasis