Рецепта срещу целулит

Целулитът засяга почти всяка жена и е напълно естествен. Но точно сега, когато предстои лятото и не е нужно да крием краката си под дебели чорапи и дълги панталони, естествено искаме да се чувстваме комфортно в кожата си. И такава допълнителна порция грижа и внимание е полезна и за нашите крака.
Ето го и нашето домашно антицелулитно масло, с което може да подейства добре на кожата ви с мощен масаж. Маслото се абсорбира бързо след къпане, когато кожата е овлажнена и оставя лек, приятен аромат. Необходими са ви следните съставки, които да направите:
– 25 мл бадемово масло
– 25 мл масло от жожоба
– 3 капки масло от бергамот
– 3 капки портокалово масло
– 3 капки лимоново масло
– 5 капки кипарисово масло
Най-добре е да смесите всички съставки в тъмна стъклена бутилка (разклатете добре преди употреба).
Маслото от жожоба и бадемовото масло са класически базови масла за различни масажи. Подхранват много добре, регенерират, хидратират и правят кожата гладка. Етеричните масла осигуряват много свежест на кожата, гладкост и еластичност. Трябва да смесите добре само етеричните масла с базовите масла и да ги резнесете върху кожата си.
Всички продукти можете да намерите в нашия онлайн магазин: https://ekomag.bg/bazovi-masla

Рецепта за крем за смесена кожа (с био сертифицирана база за крем)

30 гр база за крем TAOASIS
1 гр масло от жожоба с нар TAOASIS
1 гр масло от коноп TAOASIS
1 гр масло от шипка TAOASIS
2 капки ЕМ индрише TAOASIS
1 капки ЕМ кипарис TAOASIS
3 капки ЕМ сладък портокал TAOASIS

Премерете нужното количество база за крем. Към него добавете предварително претеглените базови масла. Разбъркайте добре базата за крем заедно с растителните масла, така че да бъдат хомогенни и растителните масла да не се отлагат на повърхността. След това добавете капките етерични масла и разбъркайте допълнително до пълното им смесване.
Готовият крем има срок на годност от 3 месеца.

Маслото от жожоба балансира кожата, а екстракта от нар в ролята на антиоксидант се бори със свободните радикали и забавя стареенето на кожата. Маслото от коноп хидратира и успокоява кожата. Маслото от шипка регенерира и изглажда фините бръчици.

Етеричното масло от индрише балансира кожата и регулира омазняването.
Етеричното масло от кипарис стяга кожата и свива порите.
Етеричното масло от сладък портокал повишава еластичността на кожата.

Рецепта: Валентина Славова

Масло от жожоба – грижа за кожата и косата

Базово масло за грижа за красотата – масло от жожоба ??
Освен всякакви етерични масла, имаме и различни базови масла за вас. Те са перфектни като носители за етеричните масла, но могат да се използват и чисто като масажно масло. Прекрасен пример е нашето масло от жожоба ekomag.bg
Маслото от жожоба е восък, който става твърд при температури под 8°C и следователно е много стабилен в сравнение с други масла. То е неутрално, немазно и се абсорбира добре от кожата. Чисто нанесено върху кожата маслото е много леко, овлажнява и подхранва отлично. Ценните съставки правят кожата гладка, издръжлива и еластична.
Нашето масло от жожоба е сертифицирано с Деметър и се приготвя чрез нежно студено пресоване, така че да не се губят ценни съставки. Маслото е чист натурален продукт и не съдържа синтетични добавки като цвят, аромат и консерванти . Също така е много подходящо за коса – предпазва косата от накъсване, прави я еластична, лъскава и здрава.
Използвате ли масло от жожоба? За какво го използвате?

Ароматерапия през Лятото

В сезона, когато прекарвате възможно най-много време навън, добре е да знаете кога и как можете да разчитате на ароматерапията.

В горещото време препоръчително е да избягвате нанасянето върху кожата на някои етерични масла. Любимите на повечето хора цитрусови етерични масла от лимон, грейпфрут, бергамот, лайм е желателно да бъдат нанасяни минимум 8 часа преди излагане на слънце. Това означава, че ако сте на почивка на морето и решите да се възползвате от масаж в по-топлите обедни часове, задължително попитайте вашия масажист дали в масажното масло има някое от изброените етерични масла.

Рисковете, които крие употребата на тези масла върху кожата при излагане на силно слънце, са зачервяване и сърбеж, изгаряне, алергична реакция или пигментиране на кожата. Същото предупреждение относно тези етерични масла се отнася, ако сте на почивка високо в планината. Не се лишавайте от свежите аромати на цитрусовите масла. Можете да ги използвате за вдишване през деня или за нанасяне върху кожата вечер. Добрата новина е, че маслата от сладък портокал и мандарина не съдържат в химичния си състав тази съставка, която води до възможните реакции при контакт със силни слънчеви лъчи.

След плаж и излагане на слънце, можете да хидратирате и успокоите зачервената кожа с помощта на три много ценни масла – маслените извлеци от невен, лайка и жълт кантарион. Можете сами да приготвите тези екстракти, като накиснете цвета на невена, лайката или жълтия кантарион в подходящо растително масло, например зехтин или слънчогледово масло. Така накиснатите цветове трябва да престоят в маслото в плътно затворен стъклен съд минимум 30 дни на слънчево място. След което маслото се прецежда и е готово за употреба. И трите масла са много ефикасни при изгаряне от всякакъв сорт и действат успокояващо при кожни възпаления. Въпреки това, запомнете, че масленият извлек от жълт кантарион не бива да се използва преди излагане на слънце поради същите причини както при етеричнита масла от цитруси.

След горещия ден, прохладната вечер винаги носи наслада, но ако сте на място с комари, удоволствието ви може да не е пълно. Етеричните масла от лавандула, цитронела, босилек, индрише и лютива мента са ефикасно средство да държим комарите далече от себе си. Най-добре е да си приготвите спрей с няколко от посочените масла и да го използвате на всеки 2 часа докато сте навън.

Рецепта за спрей срещу комари
50 мл стъклено шише с пулверизатор
45 мл флорална вода от лавандула
5 мл спирт
8 капки етерично масло от лавандула
8 капки етерично масло от цитронела
4 капки етерично масло от босилек

Към алкохола добавете капките етерични масла, след което разредете с флоралната вода. Така получения спрей можете да използвате в рамките на 6 месеца. Подходящ е за деца над 7 години. Ако искате да приготвите спрей срещу комари за деца под 7 години, използвайте само етеричните масла от лавандула и/или индрише.

Ако вече сте нахапани от комари или други нежелани насекоми като пчели и оси, можете да използвате етеричните масла от лавандула и чаено дърво, за да успокоите и предотвратите допълнително възпаление. Можете да използвате маслените извлеци от невен и лайка като база за разтваряне на етеричните масла и с така получената бленда да третирате мястото на ухапване.

Като последна препоръка за летните месеци ще ви посъветвам да ползвате често флоралните води от лавандула, роза, лайка, мента или маточина. Те имат освежаващ и тонизиращ ефект. Флоралите води съдържат значително по-малко количество етерично масло в себе си. Имат лек, приятен аромат. Хидратират и успокояват кожата.

Грижата за кожата на краката

Понеже често ги пренебрегваме 🙂

Грижата за кожата на краката не бива да е по-малка от колкото за останалата ни кожа.

Базовите масла от карите, авокадо, сладък бадем и невен са подходящи за поддържането на мека и гладка кожа на ходилата.

А етеричните масла от лимонено чаено дърво, бергамот, чаено дърво, индрише, лавандула ще освежат и държат настрана неприятните гъбички или бактерии от нашите крака.

– Рецепта за дезодориращ крем за крака -База за крем Taoasis – 30 грама
Масло от авокадо – 2 грам
Маслен извлек от невен – 1 грам
Етерично масло от лимонено чаено дърво – 6 капки
Етерично масло от индрише – 4 капки
Етерично масло от лютива мента – 2 капки

Добавете базовите масла към базата за крем и разбъркайта до получаване на хомогена смес. Към нея добавете етеричните масла и разбъркайте отново.

Полученият крем съхранявайте в стъклено бурканче далече от светлина и на хладно. В горещите месеци съхранявайте крема в хладилник.

Можете да го използвате сутрин и вечер като го нанасяте върху чиста кожа. Използвайте неповече от 3 месеца след приготвяне.

Маслата ще омекотят и освежат приятно кожата на краката ви.

Рецепта за крем за тяло след плаж

Слънчевите лъчи създават приятен загар на нашата кожа, но нека не забравяме, че излагането на слънце за по-дълго време може да предизвика преждевременно стареене или изсушаване на кожата ни.

След плаж винаги хидратирайте кожата си с подходящите продукти.

Предлагаме ви рецепта за хидратиращ крем, който ще овлажни и подхрани вашата кожа след плаж. Можете да го използвате и за ежедневна грижа на кожата на тялото.

База за крем Taoasis – 30 грама
Масло от авокадо – 2 грама
Масло от макадамия – 2 грама
Етерично масло от зелена мандарина – 6 капки
Етерично масло от лавандула – 4 капки
Етерично масло от пачули – 2 капки

Добавете базовите масла към базата за крем и разбъркайта до получаване на хомогена смес. Към нея добавете етеричните масла и разбъркайте отново. Полученият крем съхранявайте в стъклено бурканче далече от светлина и на хладно. В горещите месеци съхранявайте крема в хладилник. Използвайте неповече от 3 месеца след приготвяне.

Всички продукти, необходими за рацептата ще откриете на www.ekomag.bg

Рецепта за Нежен скраб за смесена кожа

3 капки етерично масло от иланг – иланг
3 капки етерично масло от розмарин
30 мл базово масло от лешник
3-4 с.л. кокосова захар

Смесете базовото масло от лешник, захарта и етеричните масла в бурканче с капак. Нанесете сместа върху влажна кожа и масажирайте нежно.

Рецепта за масло за здрави нокти

8 мл масло от сладък бадем Taoasis
2 мл масло от вечерна иглика Taoasis
3 капки етерично масло от сладък портокал Taoasis
2 капки етерично масло от иланг-иланг Taoasis
1 капка етерично масло от розмарин Taoasis

Автор на рецептата: Валентина Славова

Приложения на ароматерапията за профилактика през студените сезони

# Имунна система и етерични масла
Бергамот
• Евкалипт
• Лавандула
• Лимон
• Манука
• Равинсара
• Чаено дърво


# Начини на приложение

Чрез вдишване
Бял бор
• Евкалипт
• Карамфил
• Лавандула
• Лимон
• Мащерка
• Чаено дърво

Как точно? Варианти:
-3-5 капки етерично масло в арома лампа
-25 капки етерично масло в 50 мл. спрей с вода
-1 капка етерично масло върху хартиена салфетка или друг естествен материал

Чрез масаж
Бергамот
• Лавандула
• Лайка
• Лимон

Как точно? Варианти:
-20 капки етерично масло в 50 мл. базово масло за възрастни
-10 капки етерично масло в 50 мл. базово масло за деца над 3 г.
* Базови масла, които може да използвате – маслени извлеци от невен, лайка

Или готовото масажно масло СРЕЩУ ВИРУСИ И НАСТИНКИ на Taoasis

Чрез гаргара
Бергамот
• Лайка
• Лимон
• Манука
• Чаено дърво


Как и кога точно?

1 капка етерично масло в 200 мл. топла вода – вечер или след контакт с вирусоносител

# Симптоми при настинки

Главоболие
Лавандула
• Евкалипт
• Мента
• Розмарин

Как точно?
Рол-он
4 капки етерично масло от лавандула и мента, лютива в 10 мл. базово масло от сладък бадем

Инхалация
2 капки етерично масло от еквалипт или розмарин в 2 л. гореща вода

Болки в гърлото

Бергамот
• Чаено дърво
• Джинджифил
• Лимон
• Манука

Как точно?

Гаргара
1 капка етерично масло в 200 мл. топла вода

Инхалация

– 1-2 капки етерично масло в 2 л. гореща вода

Втриване чрез масаж по шията
6 капки етерично масло на 15 мл. базово масло

Хрема и запушен нос
Евкалипт
– Джинджифил
– Мента
– Чаено дърво

Как точно?

Инхалация
1-2 капки етерично масло на 2 л. гореща вода

Инхалатор за нос (с памучен тампон)
10-15 капки етерично масло

Втриване чрез масаж върху носа, челото, скулите
6 капки етерично масло в 15 мл. базово масло

Кашлица
Лайка
– Мащерка
– Равинсара
– Тамян
– Сандалово дърво
– Смирна


Как точно?

Инхалация
–1-2 капки етерично масло в 2 л. гореща вода

Масажиране върху гърба и гърдите

12 капки етерично масло в 30 мл. базово масло

Висока температура
Бергамот
– Лавандула
– Лайка
– Лимон
– Мента
– Хвойна
– Чаено дърво

Как точно?
Компреси
–3-5 капки етерично масло капки в 2 л. хладка вода

# Няколко полезни рецепти

Инхалатор за запушен нос

Какво ви е необходимо?
Арома композиция срещу настинки и вируси с етерични масла от чаено дърво, мащерка, мента и евкалипт

Или

Арома композиция срещу настинки и вируси за деца с етерични масла от евкалипт радиата и мащерка линалол

Инхалатор за нос

15 капки от арома композицията

Масажно масло при първи симптоми

Какво ви е необходимо?

50 мл. маслен извлек от немска лайка
10 капки етерично масло равинсара
10 капки етерично масло лимон

След като се смесят етеричните масла с базовото масло, трябва да разклатите шишето в продължение на 1 мин, за да се смесят добре.При първи симптоми се нанася върху гърба и гърдите, в областта на главата -носа, шията и врата и върху ходилата

* Всички споменати етерични, базови масла и арома комппзиции можете да откриете в www.ekomag.bg
** Рецепти: Валентина Славова
*** Снимка: Taoasis

Три за щастие :)

Енергизираща масажна бленда
50 мл масло от кайсия
50 мл масло от жожоба
15 капк етерично масло от лимонена трева
30 капки етерично масло от сладък портокал
5 капки етерично масло от лютива мента


Релаксираща масажна бленда

50 мл масло от кайсия
50 мл масло от жожоба
15 капки етерично масло от иланг-иланг
15 капки етерично масло от лавандула
20 капки екстракт от ванилия


Терапевтична масажна бленда

50 мл масло от кайсия
50 мл масло от жожоба
15 капки етерично масло от бяла мащерка
15 капки етерично масло от немска лайка
20 капки етерично масло от равинтсара


Автор на рецептите: Валентина Славова