Ароматна грижа за лицето и тялото през лятото

Лятото е вече на прага ни. Сега е момента да се погрижим за кожата си и да я подготвим за настъпващите топли дни.

Етеричните и базови масла са отлични помощници в грижата за здрава и красива кожа и коса. Но добрите резултата са гарантирани само ако правилно сте избрали маслата според типа кожа и сте ги приложили съобразно основните правила в ароматерапията.

За по-мазна или смесена кожа са подходящи базовите масла като жожоба, гроздови семки, шипка, лешник в комбинация с етерични масла като индрише, розмарин, иланг-иланг, лавандула.

Сухата и зряла кожа се нуждае от по-плътни масла като карите, арган, кайсия, праскова, авокадо, които могат да се съчетаят с етерични масла от роза, нероли, тамян, сандалово дърво.

Комбинация за смесена кожа

20 мл Масло от жожоба
10 мл Масло от шипка
3 капки Етерично масло от сладък портокал
2 капки Етерично масло от индрише
1 капка Етерично масло от пачули
Начин на приготвяне: В чисто и сухо шишенце смесвате първо базовите масла, след което добавяте капките от етеричните масла. Затваряте шишенцето плътно и го разтривате между ръцете си 1-2 минути, докато базовите и етерични масла се смесят напълно.

Комбинация за суха кожа
21 грама Масло от карите
5 грама Масло от арган
4 грама Масло от авокадо
2 капки Етерично масло от роза
2 капки Етерично масло от палмароза
2 капки Етерично масло от сандалово дърво
Начин на приготвяне: В чист и сух стъклен съд поставяме твърдото масло от карите на водна баня, докато се втечни напълно. Към него добавяме течните базови масла от арган и авокадо. Когато се смесят напълно, прехвърляме базовите масла в стъклено бурканче и добавяме етеричните масла. Разбъркваме отново до пълното разтваряне на етеричните в базовите масла и оставяме сместа да се охлади и стегне. След стягане консистенцията трябва наподобява меко масло.

Освен за кожата на лицето си, с помощта на ароматерапията можем да се грижим и за кожата на тялото ни. Някои от етеричните масла имат силно детоксикиращо, тонизиращо и регенериращо действие. Етеричните масла като розмарин, кипарис, индрише, хвойна, салвия склареа имат антицелулитно действие и изглаждат кожата в проблемните зони.

Комбинация за проблемни зони с антицелулитно действие

20 мл масло от сусам
20 мл масло от гроздови семки
10 мл масло от шипка
10 капки Етерично масло от лимон
8 капки Етерично масло от розмарин
7 капки Етерично масло от индрише
Начин на приготвяне: В чисто и сухо шишенце смесвате първо базовите масла, след което добавяте капките от етеричните масла. Затваряте шишенцето плътно и го разтривате между ръцете си 1-2 минути, докато базовите и етерични масла се смесят напълно.

Балсам за пети с хидратиращо и дезодориращо действие
1 грам Пчелен восък
18 грама Масло от какао
6 грама Масло от невен
5 грама Масло от авокадо
5 капки Етерично масло от Немска лайка
4 капки Етерично масло от Лимонено чаено дърво
3 капки Етерично масло от Смирна
Начин на приготвяне: В чист и сух стъклен съд поставяме восъка и твърдото масло от какао на водна баня, докато се разтопят напълно. Към тях добавяме течните базови масла от невен и авокадо. Когато се смесят напълно, прехвърляме базовите масла в стъклено бурканче и добавяме етеричните масла. Разбъркваме отново до пълното разтваряне на етеричните в базовите масла и оставяме сместа да се охлади и стегне.

Автор на статията и рецептите: Валентина Славова

Грижата за кожата на краката

Понеже често ги пренебрегваме 🙂

Грижата за кожата на краката не бива да е по-малка от колкото за останалата ни кожа.

Базовите масла от карите, авокадо, сладък бадем и невен са подходящи за поддържането на мека и гладка кожа на ходилата.

А етеричните масла от лимонено чаено дърво, бергамот, чаено дърво, индрише, лавандула ще освежат и държат настрана неприятните гъбички или бактерии от нашите крака.

– Рецепта за дезодориращ крем за крака -База за крем Taoasis – 30 грама
Масло от авокадо – 2 грам
Маслен извлек от невен – 1 грам
Етерично масло от лимонено чаено дърво – 6 капки
Етерично масло от индрише – 4 капки
Етерично масло от лютива мента – 2 капки

Добавете базовите масла към базата за крем и разбъркайта до получаване на хомогена смес. Към нея добавете етеричните масла и разбъркайте отново.

Полученият крем съхранявайте в стъклено бурканче далече от светлина и на хладно. В горещите месеци съхранявайте крема в хладилник.

Можете да го използвате сутрин и вечер като го нанасяте върху чиста кожа. Използвайте неповече от 3 месеца след приготвяне.

Маслата ще омекотят и освежат приятно кожата на краката ви.

Нежно, внимателно, с грижа -за ароматерапията през бременността

Когато една жена разбере, че й предстои най-хубавото – раждането на нов живот, обикновено този процес на осъзнаване е свързан с лавина от въпроси и емоции.

Бурни емоции, непрекъснато менящи се настроения и непрестанни въпроси 🙂 Кое е най-правилното? Кое е най-доброто? Кое е най-щадящото? Кое е най-полезното?

Разбира се, че всяка майка е готова да проучи, намери и осигури най-естественото, истинско, проверено и здравословно решение, както за нея, така и за бъдещата й рожба. Като се започне от храненето, дрехите, физическите упражнения, натоварването и ..разбира се ароматите и козметиката.

Обикновено дотогава сме залагали смело на силни, натрапчиви, „маркови“ синтетични аромати, козметика, чиито съставки не сме прочитали открай до край. Но по време на бременността някак интуитивно се обръщаме към естествените аромати, щадящата козметика, продукти с био и органичен произход. Инстинктивно ставаме много внимателни и взискателни към продуктите, които ще сложим върху кожата си, към ароматите, които ще изберем да ни съпътстват.

Няколко съвета:

-Винаги проверявайте дали избраното етерично или базово масло може да се прилага при бременни жени, препоръчително е дори да се консултирайте с ароматерапевт. Някои етерични масла се класифицират като фитохормони и могат да предизвикат нежелани състояния, да подействат като маточен стимулант и да предизвикат контракции.

– При бременните, както и при децата винаги намалявайте препоръчваната доза наполовина.

-Ето и някои от позволените за бременни жени етерични масла- лавандула, мандарина, нероли, немска лайка, сандалово дърво, сладък портокал.

Бленда за лице (смесена кожа), 30 грама

21 грама масло от карите
4 грама масло от сладък бадем
3 грама масло от жожоба с нар
2 грама масло от гроздови семки
2 капки етерично масло от сладък портокал
1 капка етерично масло от сандалово дърво
1 капка етерично масло от иланг-иланг

Етеричните масла са по-малко от стандартния 1%, тъй като блендата е предназначена за бременна жена.

Автор на рецептата: Валентина Славова