Етерично масло от Лавандула

100% изцяло натурално лавандулово масло ? Лавандулата е абсолютна класика в ароматерапията и е от маслата с най-всеобхватно действие. Списъкът с положителни свойства, за които се твърди, че има лавандулата е дълъг. В специализираната литература по ароматерапия има термини като „релаксиращ“, „възстановителен“, „прочистващ“, „противовъзпалителен“ и „спазмолитичен“.Най-ценното ѝ свойство е : балансиране. Винаги добавя това, което ни липсва. Ако сме стресирани, ще ни успокои, ако сме депресирани, меланхолични и обременени с тревоги, ще ни оживи Лавандулата е изключително масло по отношение грижата за кожата на лицето. Действа подмладяващо и регенериращо, предотвратява стареенето й. Регулира омазняването при мазна и смесена кожа. Хидратира и възвръща еластичноста при суха и зряла кожа. Използва се успешно при различни дерматити и екземи. Изравнява тена, полезно при кафяви петна по кожата.Можете да намерите етерично масло от лавандула в нашия онлайн магазин : https://ekomag.bg/ete…/eterichni-masla-ot%20k-do-s/lavandulaКакъв е вашият опит с лавандулата? За какво предпочитате да използвате маслото? ?

Етерично масло от Тамян

Тамян и неговите лечебни свойства и ефект върху емоциите ❤
Тамян сомалийски/ Boswellia sacra/
Откъде произлиза: Близкия Изток, Африка. Начин на добиване: парна дестилация на смола

Тамянът притежава дървесен и леко подправъчен аромат, който неизменно ни пренася векове назад в историята, когато животът е бил простичък, хармоничен и много по-близо до Природата.

Получава се чрез прорези в кората на дървото, смолата буквално „сълзи“ . В природата смолите имат специалната роля да защитават и лекуват дървото от дълбоки рани. Когато едно дърво е наранено, смолата се появява, за да запечата и излекува раната. По подобен начин етеричните масла, добити от смоли са „лечителите“ за емоционалните рани, носят защита и ни връщат стабилността и целостта.

Притежава противовъзпалително, антисептично, муколитично действие. Облекчава болки в ставите.
Тамянът е символ на спокойствие и равновесие. Успокоява нервното напрежение. Има силно регенериращо действие, както за тялото, така и за ума. Облекчава стрес, тревожност. Подпомага обръщането към вътрешното ни Аз.

Притежава изключително мощни регенериращи свойства за зрялата кожа, с антиейдж ефект. Подходящо за суха и застаряваща кожа, изглажда фините бръчици и предпазва от появата на такива. Успокоява раздразнения, има антиоксидантни свойства, помага при заличаване на белези. Регулира мазната кожа и акне.

Отваря ни за универсалната енергия, помага по-лесно да приемем кръговрата на живота. Дълбоко проникващ аромат, пречиства аурата, възстановява фината енергия, подходящ при медитации, тонизира, хармонизира.
Влияе най-силно върху нервна система, релаксира, но и вдъхва сили, възбужда вътрешната сила, затова е подходящ, както при нервно напрежение, така и при емоционално изтощение. Има свойства на антидепресант.
Подходящ, когато изпитвате раздразнение, разсеяност, твърде много натрапчиви мисли в главата. Носи стабилност, когато се чувстваме уязвими, служи като пътеводна светлина към истинското ни Аз, скрито понякога много дълбоко. Помага да се докоснем до духовната осъзнатост. Скъсва оковите на миналото, прекъсва връзката с тъгата, помага да преодолеем раздяла и освобождава.

Комбинира се добре с ароматите на смирна, портокал, лимон, лимонена трева, роза, салвия склареа, лавандула, мирта, индийско орехче, жасмин, мандарина, индрише.

Неговата сила е в това, да помага да съберем вътрешните си сили, за да се излекуваме.
Етерично масло от Тамян сомалийски можете да намерите в нашия онлайн магазин: https://ekomag.bg/eterichni-masla/eterichni%20masla-ot-t-do-ya/tamyan-somalijski-boswellia-sacra

Рецепта срещу целулит

Целулитът засяга почти всяка жена и е напълно естествен. Но точно сега, когато предстои лятото и не е нужно да крием краката си под дебели чорапи и дълги панталони, естествено искаме да се чувстваме комфортно в кожата си. И такава допълнителна порция грижа и внимание е полезна и за нашите крака.
Ето го и нашето домашно антицелулитно масло, с което може да подейства добре на кожата ви с мощен масаж. Маслото се абсорбира бързо след къпане, когато кожата е овлажнена и оставя лек, приятен аромат. Необходими са ви следните съставки, които да направите:
– 25 мл бадемово масло
– 25 мл масло от жожоба
– 3 капки масло от бергамот
– 3 капки портокалово масло
– 3 капки лимоново масло
– 5 капки кипарисово масло
Най-добре е да смесите всички съставки в тъмна стъклена бутилка (разклатете добре преди употреба).
Маслото от жожоба и бадемовото масло са класически базови масла за различни масажи. Подхранват много добре, регенерират, хидратират и правят кожата гладка. Етеричните масла осигуряват много свежест на кожата, гладкост и еластичност. Трябва да смесите добре само етеричните масла с базовите масла и да ги резнесете върху кожата си.
Всички продукти можете да намерите в нашия онлайн магазин: https://ekomag.bg/bazovi-masla

Чаено дърво /Melaleuca alternifolia/

Чаено дърво /Melaleuca alternifolia/ ?
Маслото от чаено дърво е истинска класика в ароматерапията и не бива да липсва в нито една домашна аптека – особено сега, когато настъпва пролетта.
Чаеното дърво е вечнозелено дърво, което може да порасне до 10 м височина. Листата му са нежни и иглоподобни, кората е сиво-бяла и се отлепя от дървото в сравнително големи парчета напомнящи за листчета хартия.
Особено в Австралия, маслото от чаено дърво е средство за ′′ всеки повод който аборигените използват хилядолетия. Чаеното дърво се счита за ефективно срещу всеки от трите патогенни микроорганизми (бактерии, гъбички и вируси) и затова се използва за инфекциозни заболявания. Маслото от чаено дърво често се използва за кожни обриви, пъпки и за ухапвания от насекоми. Регулира производството на себум. Има изключително силни протигъбични и антибактериални свойства. Намалява възпалението при акне. Използва се при гъбички по ноктите и кожата на ръцете и краката. Действа балансиращо при мазен скалп и коса, намалява омазняването и лекува пърхот.
Изключително важно е маслото да е с високо качество за добра поносимост. Когато купувате, уверете се, че маслото е 100 % натурално или е чисто – тогава обикновено действието е много добро.100 % натурално етерично масло от Чаено дърво можете да откриете тук: https://ekomag.bg/eterichni-masla/eterichni%20masla-ot-t-do-ya/chaeno-darvo-melaleuca-alternifolia

СРЕЩУ НАСТИНКИ И ВИРУСИ

Арома композиция СРЕЩУ НАСТИНКИ И ВИРУСИ е хармонично съчетание от етерични масла от евкалипт, чаено дърво и мента ?? Успокояващите аромати от природата могат да направят чудеса, особено в студения сезон. За да ви улесним да дишате дълбоко, ние използваме смес от 100% чисти естествени етерични масла. Евкалипт: който има укрепващ, антибактериален и отхрачващ ефект. Мента: действа освежаващо, спазмолитично и дезинфектиращо. Чаено дърво: има антивирусни, противовъзпалителни и лечебни свойства. Можете да намерите повече информация за аромата СРЕЩУ НАСТИНКИ И ВИРУСИ в нашия онлайн магазин: ekomag.bg
Начини на приложение
▪️Арома лампа: В арома лампа добавете 3-5 капки от арома композицията директно във водата.
▪️Масажно масло: В базово масло от 50 мл добавете 20 капки от арома композицията и разбъркайте докато се смесят добре. Използвайте за масаж на цяло тяло.
▪️Арома вана: В базово масло от 2 мл добавете 6-8 капки от арома композицията и добавете към водата във ваната.

Мощно масажно масло за подсилване на имунитета

Мощно масажно масло за подсилване на имунитета ?
В ароматерапията естествените аромати се считат за истински чудодеен лек за подсилване на имунната ви система. На много етерични масла са предписани имунно подсилващи свойства. В нашата рецепта разчитаме на комбинация от ангелика, лавандула, бяла мащерка, сибирски кедър, каяпут. Смесени с успокояващо базово масло, ще имате мощно масажно масло, което е идеално за разтриване на гърдите и гърба и може да ви помогне да дишате.
– 3 капки Ангелика
– 5 капки Лавандула
– 1 капка Бяла мащерка
– 1 капка Сибирски кедър
– 2 капки Каяпут
– 50 мл базово масло от бадем
➡ Смесете етеричните масла с бадемовото масло. След това леко разклатете, така че маслата да се смесят. Нежно разтрийте гърдите и гърба в зависимост от нуждите си, поемете дълбоко въздух и се насладете на успокояващия аромат.

Ароматерапия при безсъние

Безсънието е често срещан проблем, който се отразява неблагоприятно върху качеството на живот, работоспособността, концентрацията, настроението и може да доведе до повишаване на тревожността и депресията.

Ако заспивате трудно или се събуждате рано през нощта и не можете да заспите отново, имате проблеми със съня, което води до некачествена почивка и непълноценно възстановяване на физическите и умствени сили.

Ароматерапията предлага чудесни възможности за справяне с безсънието. Редица етерични масла намаляват тревожността и напрежението, прогонват лошите мисли, отпускат нервната система.

Някои от маслата, които притежават седативни качества са:
Екстракт от Ванилия – Сладкият аромат действа отпускащо и релаксиращо, и се харесва дори от най-малките.
Етерично масло от Ветивер – Ароматът му е тежък, дървесен и напомня за влажна земя. Има силно заземяващо действие и доказан ефекти при проблеми със съня.
Етерично масло от Иланг-иланг – Това масло притежава силен, опияняващ цветен аромат. Отпуска и успокоява, но трябва да се използва в ниски концентрации заради силния аромат.
Етерично масло от Лавандула – Ароматът на лавандулата е известен със своите качества да намалява напрежението, успокоява ума и тялото.
Етерично масло от Маточина – Свежият лимонов аромат на това масло намалява тревожността, успокоява емоциите и помага за по-добър сън.
Етерично масло от Немска лайка – Билковият аромат на немска лайка успокоява ума и намалява стреса.

Няколко са начините, по които можете да използвате тези масла, за да подобрите качеството на съня си.
Арома лампа – Един от най-лесните начини за употреба на етеричните масла в нашето ежедневие. Независимо дали използвате арома лампа със свещичка или електрическа арома лампа, достатъчно е да добавите 4-5 капки във водата и да оставите аромата да изпълни помещението, в което ще спите. Препоръчително е да включите арома лампата минимум 30 мин. преди лягане, за да може въздухът да се насити с ароматни молекули.

Арома вана
– Този начин е изключително приятен и съчетава успокояващите свойства на маслата с водата, като по този начин двете действат в синергия и отнемат напрежението и отпускат тялото и ума. Към водата във ваната трябва да добавите между 6-8 капки етерично масло, което предварително сте разтворили в 2 мл масло от сладък бадем (или всяко друго базово масло).

Спрей – В шише с пулверизатор с вместимост 100 мл налейте 90 мл вода и към нея добавете етерични масла по желание, които преди това са разтворени в 10 мл спирт. Преди употреба разклатете интензивно. С тази течност напръскайте възглавницата преди лягане, както и въздуха около вас. Още по-голям ефект би имало, ако вместо вода, използвате някоя от флоралните води от лайка, лавандула или маточина.

А ето и две изпитани рецепти за справяне с безсънието.
1. За арома вана – в 2 мл масло от сладък бадем разредете 4 капки етерично масло от мандарина, 2 капки етерично масло от лавандула и 2 капки етерично масло от ветивер. Получената смес добавете към водата във ваната.
2. За спрей – в 10 мл 95% спирт добавете 10 капки етерично масло от маточина, 10 капки етерично масло от иланг-иланг, 20 капки екстракт от ванилия. Получената смес добавете към 90 мл флорална вода от лавандула. Преди употреба, разклащайте интензивно. С тази течност напръскайте възглавницата преди лягане, както и въздуха около вас.

Статия и рецепти: Валентина Славова
Изброените съставки за рецептите ще откриете на www.ekomag.bg

Ароматна грижа за лицето и тялото през лятото

Лятото е вече на прага ни. Сега е момента да се погрижим за кожата си и да я подготвим за настъпващите топли дни.

Етеричните и базови масла са отлични помощници в грижата за здрава и красива кожа и коса. Но добрите резултата са гарантирани само ако правилно сте избрали маслата според типа кожа и сте ги приложили съобразно основните правила в ароматерапията.

За по-мазна или смесена кожа са подходящи базовите масла като жожоба, гроздови семки, шипка, лешник в комбинация с етерични масла като индрише, розмарин, иланг-иланг, лавандула.

Сухата и зряла кожа се нуждае от по-плътни масла като карите, арган, кайсия, праскова, авокадо, които могат да се съчетаят с етерични масла от роза, нероли, тамян, сандалово дърво.

Комбинация за смесена кожа

20 мл Масло от жожоба
10 мл Масло от шипка
3 капки Етерично масло от сладък портокал
2 капки Етерично масло от индрише
1 капка Етерично масло от пачули
Начин на приготвяне: В чисто и сухо шишенце смесвате първо базовите масла, след което добавяте капките от етеричните масла. Затваряте шишенцето плътно и го разтривате между ръцете си 1-2 минути, докато базовите и етерични масла се смесят напълно.

Комбинация за суха кожа
21 грама Масло от карите
5 грама Масло от арган
4 грама Масло от авокадо
2 капки Етерично масло от роза
2 капки Етерично масло от палмароза
2 капки Етерично масло от сандалово дърво
Начин на приготвяне: В чист и сух стъклен съд поставяме твърдото масло от карите на водна баня, докато се втечни напълно. Към него добавяме течните базови масла от арган и авокадо. Когато се смесят напълно, прехвърляме базовите масла в стъклено бурканче и добавяме етеричните масла. Разбъркваме отново до пълното разтваряне на етеричните в базовите масла и оставяме сместа да се охлади и стегне. След стягане консистенцията трябва наподобява меко масло.

Освен за кожата на лицето си, с помощта на ароматерапията можем да се грижим и за кожата на тялото ни. Някои от етеричните масла имат силно детоксикиращо, тонизиращо и регенериращо действие. Етеричните масла като розмарин, кипарис, индрише, хвойна, салвия склареа имат антицелулитно действие и изглаждат кожата в проблемните зони.

Комбинация за проблемни зони с антицелулитно действие

20 мл масло от сусам
20 мл масло от гроздови семки
10 мл масло от шипка
10 капки Етерично масло от лимон
8 капки Етерично масло от розмарин
7 капки Етерично масло от индрише
Начин на приготвяне: В чисто и сухо шишенце смесвате първо базовите масла, след което добавяте капките от етеричните масла. Затваряте шишенцето плътно и го разтривате между ръцете си 1-2 минути, докато базовите и етерични масла се смесят напълно.

Балсам за пети с хидратиращо и дезодориращо действие
1 грам Пчелен восък
18 грама Масло от какао
6 грама Масло от невен
5 грама Масло от авокадо
5 капки Етерично масло от Немска лайка
4 капки Етерично масло от Лимонено чаено дърво
3 капки Етерично масло от Смирна
Начин на приготвяне: В чист и сух стъклен съд поставяме восъка и твърдото масло от какао на водна баня, докато се разтопят напълно. Към тях добавяме течните базови масла от невен и авокадо. Когато се смесят напълно, прехвърляме базовите масла в стъклено бурканче и добавяме етеричните масла. Разбъркваме отново до пълното разтваряне на етеричните в базовите масла и оставяме сместа да се охлади и стегне.

Автор на статията и рецептите: Валентина Славова

Арома рецепта за рол-он по време на йога и медитация

Освен в арома лампа, можете да ползвате арома композициите в рол-он с масло от жожоба и да втривате блендата на китките и зад ушите, на дланите и да вдишвате аромата.

Рецепта за за рол-он 10 мл жожоба, 6 капки от композиция по избор в стъклен рол-он.

Посочените арома композиции ще откриете на www.ekomag.bg
Автор на рецептата: Валентина Славова