Капка вълшебство за вашите ястия или коя е тайната съставка?

Етеричните масла са истинска изненада и наслада за вкусовите рецептори.

Етеричните масла ще внесат нотка на екзотика, изтънчен вкус и неповторим аромат на ястията ви. Ето няколко съвета, как най-правилно да ги използвате.

1. Магията на етеричните масла

Гуакамоле с масло от лимон и босилек, ментово-какаов енергиен коктейл, лавандулово крем-брюле… Не, това не са рецепти от приказките, а такива, които лесно можете да приготвите сами у дома! Къде се крие магията? Етеричните масла придобиват все повече популярност напоследък – използват се в ароматни композиции и в кулинарни работилници. Но не мислете че са привилегия само на шеф готвачите, ако имате желание можете лесно и бързо да сътворите своя вариация на кулинарна рецепта съвсем сами.

2. Какво всъщност са етеричните масла?

Това са натуралните есенции, „живителните сокове“ на растенията – получават се или чрез дестилация или чрез студена екстракция. Нямат нищо общо с обичайните хранителни овкусители и есенции от химически произход, които сме свикнали да пазаруваме от магазина.

3. Защо точно етерични масла в кулинарията?

Защото добавят нови вкусове и аромати, които са с натурален произход! Защото не зависят от сезоните: Можете да овкусите ястието или коктейла си с мента през зимата например.

4. В какви ястия можем да ги използваме?

Етеричните масла могат да се използват при приготвянето на различни типове ястия и напитки, сосове, ориз или паста, кексове и сладкиши, за овкусяване на зехтин, мед, салатни дресинги… По отношение на дозирането, етеричните масла са 50 пъти по–концентрирани от растението, от което са получени. Напълно достатъчно е да използвате 1-2 капки от маслото в едно ястие. Важно е да се знае, че етеричните масла се използват винаги в разредено състояние, т.е. преди да ги добавите към ястието или напитката, първо ги разтворете в зехтин, мед, сметана, вода или сироп. При готвените ястия е добре да ги добавят към края на приготвянето, тъй като част от аромата може да се изпари вследствие на топлинната обработка.

5. Безопасно и здравословно ли е използването им?

Чистите етерични масла притежават и терапевтични свойства: стимулират имунната система, притежават антимикробно, антивирусно и тонизиращо действие. Всяко едно от тях има и специфични, характерни действия: например маслото от джиндифил се отличава с противовъзпалителни качества, маслата от босилек и бергамот повлияват добре храносмилането, а менатата и розмаринът притежават освежаващо и тонизиращо действие. Въпреки всичко, трябва да сте прецизни при употребата на етеричните масла в кухнята, като използвате само препоръчаното в рецептата количество и внимателно използвате само чисти етерични масла, които се препоръчват за употреба в кулинарията.

В някои рецепти, дори да присъстват само с една капчица за порция, етеричните масла имат антисептично действие (лавандула, розмарин) или успокояващ ефект (портокал, ванилия). Някои от етеричните масла могат да влязат в употреба при приготвянето на различни сосове и дресинги и то без никакви калории.

6. Скъпо ли е използването на етерични масла в кулинарията?

1 капка етерично масло е напълно достатъчна, за да овкусите своето ястие. Така шишенцето етерично масло ще ви стигне за наистина дълго време за разлика от връзката магданоз, примерно, която можете да забравите на дъното на хладилника и която след няколко дни вече е неизползваема.

7. Възможно ли е да предозираме?

Ако добавите повече капки етерично масло от посоченото в рецептата, ще провалите вкуса на ястието си. Ако все още експериментирате с овкусяването с етерични масла, придържайте се внимателно към посочените в рецептата количества. Един съвет – винаги разреждайте етеричните масла преди да ги добавите в ястието – в зехтин, сметана, мед и др.

8. На какви ястия подхождат етеричните масла? Няколко примерни идеи:

Мента: шоколадов мус, винегрет, супа от тиквички.
Бергамот: плодова пита, печени круши.
Лимон: салатни дресинги, гуакамоле, оризов пудинг, сладкиши, бисквити.
Лавандула: крем брюле, сладолед.
Босилек: паста, доматен сос, картофено пюре, пиле по гръцки.
Канела: крем карамел, печени ябълки, пълнена тиква.

Всички етерични масла и био екстракти от линията Baldini, сертифицирани за употреба в кулинарията ще откриете тук

19 етерични масла Baldini са сертифицирани за приложение в кулинарията. Подходящи са за овкусяване на супи, салати, ястия, десерти и напитки.

Дозировката за различните масла варира. При маслата с по-силен аромат като например мента, канела, лимонена трева са достатъчни по-малко капки. Понякога 1 капка е достатъчна в зависимост от обема на суровините. При маслата с цитрусов и по-лек аромат са нужни повече капки.

Начинът на приготвяне също има значение за дозировката. Ако храната е сурова, е достатъчно по-малко количество капки. Ако храната преминава термична обработка, капките се удвояват, тъй като по време на варене или печене, част от аромата се изпарява. Когато е възможно, добавяйте капките етерични масла в края на термичната обработка.

Освен за кулинария етеричните масла Baldini могат да се използват за приготвяне на домашна козметика, за ароматерапия, в арома лампа за ароматизиране на помещения.

Еко Маг не препоръчва вътрешния прием на етерични масла за терапия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *