Етерично масло от Тамян

Тамян и неговите лечебни свойства и ефект върху емоциите ❤
Тамян сомалийски/ Boswellia sacra/
Откъде произлиза: Близкия Изток, Африка. Начин на добиване: парна дестилация на смола

Тамянът притежава дървесен и леко подправъчен аромат, който неизменно ни пренася векове назад в историята, когато животът е бил простичък, хармоничен и много по-близо до Природата.

Получава се чрез прорези в кората на дървото, смолата буквално „сълзи“ . В природата смолите имат специалната роля да защитават и лекуват дървото от дълбоки рани. Когато едно дърво е наранено, смолата се появява, за да запечата и излекува раната. По подобен начин етеричните масла, добити от смоли са „лечителите“ за емоционалните рани, носят защита и ни връщат стабилността и целостта.

Притежава противовъзпалително, антисептично, муколитично действие. Облекчава болки в ставите.
Тамянът е символ на спокойствие и равновесие. Успокоява нервното напрежение. Има силно регенериращо действие, както за тялото, така и за ума. Облекчава стрес, тревожност. Подпомага обръщането към вътрешното ни Аз.

Притежава изключително мощни регенериращи свойства за зрялата кожа, с антиейдж ефект. Подходящо за суха и застаряваща кожа, изглажда фините бръчици и предпазва от появата на такива. Успокоява раздразнения, има антиоксидантни свойства, помага при заличаване на белези. Регулира мазната кожа и акне.

Отваря ни за универсалната енергия, помага по-лесно да приемем кръговрата на живота. Дълбоко проникващ аромат, пречиства аурата, възстановява фината енергия, подходящ при медитации, тонизира, хармонизира.
Влияе най-силно върху нервна система, релаксира, но и вдъхва сили, възбужда вътрешната сила, затова е подходящ, както при нервно напрежение, така и при емоционално изтощение. Има свойства на антидепресант.
Подходящ, когато изпитвате раздразнение, разсеяност, твърде много натрапчиви мисли в главата. Носи стабилност, когато се чувстваме уязвими, служи като пътеводна светлина към истинското ни Аз, скрито понякога много дълбоко. Помага да се докоснем до духовната осъзнатост. Скъсва оковите на миналото, прекъсва връзката с тъгата, помага да преодолеем раздяла и освобождава.

Комбинира се добре с ароматите на смирна, портокал, лимон, лимонена трева, роза, салвия склареа, лавандула, мирта, индийско орехче, жасмин, мандарина, индрише.

Неговата сила е в това, да помага да съберем вътрешните си сили, за да се излекуваме.
Етерично масло от Тамян сомалийски можете да намерите в нашия онлайн магазин: https://ekomag.bg/eterichni-masla/eterichni%20masla-ot-t-do-ya/tamyan-somalijski-boswellia-sacra

Чаено дърво /Melaleuca alternifolia/

Чаено дърво /Melaleuca alternifolia/ ?
Маслото от чаено дърво е истинска класика в ароматерапията и не бива да липсва в нито една домашна аптека – особено сега, когато настъпва пролетта.
Чаеното дърво е вечнозелено дърво, което може да порасне до 10 м височина. Листата му са нежни и иглоподобни, кората е сиво-бяла и се отлепя от дървото в сравнително големи парчета напомнящи за листчета хартия.
Особено в Австралия, маслото от чаено дърво е средство за ′′ всеки повод който аборигените използват хилядолетия. Чаеното дърво се счита за ефективно срещу всеки от трите патогенни микроорганизми (бактерии, гъбички и вируси) и затова се използва за инфекциозни заболявания. Маслото от чаено дърво често се използва за кожни обриви, пъпки и за ухапвания от насекоми. Регулира производството на себум. Има изключително силни протигъбични и антибактериални свойства. Намалява възпалението при акне. Използва се при гъбички по ноктите и кожата на ръцете и краката. Действа балансиращо при мазен скалп и коса, намалява омазняването и лекува пърхот.
Изключително важно е маслото да е с високо качество за добра поносимост. Когато купувате, уверете се, че маслото е 100 % натурално или е чисто – тогава обикновено действието е много добро.100 % натурално етерично масло от Чаено дърво можете да откриете тук: https://ekomag.bg/eterichni-masla/eterichni%20masla-ot-t-do-ya/chaeno-darvo-melaleuca-alternifolia

На чисто с етеричните масла

Етеричните масла са чудесна алтернатива на силните химически препарати, с които почистваме и поддържаме хигиената удома. С тяхна помощ можем да избегнем употребата на редица агресивни препарати. Голяма част от етеричните масла притежават антибактериални, противогъбични, противовирусни и дизенфекциращи свойства, което освен за терапия, ги прави приложими и в почистването на дома. А освен всичко след тяхната употреба, ароматите, които остават в помещенията са приятни и ненатрапчиви.

С етеричните масла от Лимон и Мащерка можете да почиствате успешно хладилника и да премахвате неприятните миризми в него. Върху памучен тампон накапете 1 капка етерично масло от лимон и 1 капка етерично масло от мащерка и го оставете в някой от ъглите на хладилника.
Тези масла ще неутрализират неприятните миризми и ще предотвратят развитието на бактерии. Ако искате да почистите хладилника, разредете предварително 2 капки етерично масло от мащерка и 3 капки етерично масло от лимон в 10 мл спирт, и получената течност добавете към 40 мл вода. Най-удобно ще бъде да използвате шише с пулверизатор, в което да съхранявате получената течност.

За почистване на теракот подходящи са етеричните масла от сладък портокал и лавандула. В съд с 2 литра топла вода е достатъчно да добавите 5 капки етерично масло и с течността да почистите пода.

А ако използвате прахосмукачка с воден филтър, можете да добавите във водата етерични масла от лютива мента или лимонена трева, които имат силни дизенфекциращи и антимикробни свойства. В контейнера с вода е достатъчно да добавите 1-2 капки етерично масло по избор.

За поддържане на хигиената на санитарния фаянс
много ефикасни са етеричните масла от бял бор, чаено дърво и евкалипт. За целта можете да разредите етеричните масла в течен кастилски сапун, който да използвате за измиване и почистване на санитарните помещения. Тези етерични масла имат свойствата да премахнат натрупани мръсотии, унищожават бактериите и прочистват въздуха. В 50 мл кастилки сапун са нужни общо 10-15 капки етерично масло или комбинация от няколко.

Не забравйте, че етеричните масла са силно концентрирани субстанции и това, че са получени от естествени суровини, не ги прави безопасни и безвредни, когато се използват неправилно. Етеричните масла не бива да се използват неразредени при почистването на лакирани повърхности или пластмаса, защото могат да ги разтворят или разядат. Препоръчително е да използвате ръкавици докато почиствате с тях.

Рецепта за спрей за почистване на йога постелка

80 мл вода (за предпочитане дестилирана)
20 мл ябълков оцет
10 капки етерично масло от лимонен евкалипт
10 капки етерично масло от лавандула
5 капки етерично масло от лютива мента

Добавете етеричните масла към оцета, който след това смесете с водата. Използвайте стъклено шише с пулверизатор, в което да съхранявате получената течност. Редовно впръсквайте течността върху вашата йога постелката, след което можете да почистите с мека кърпа.

Статия и рецепти: Валентина Славова
Изброените етерични масла можете да откриете на www.ekomag.bg

Ароматерапия при безсъние

Безсънието е често срещан проблем, който се отразява неблагоприятно върху качеството на живот, работоспособността, концентрацията, настроението и може да доведе до повишаване на тревожността и депресията.

Ако заспивате трудно или се събуждате рано през нощта и не можете да заспите отново, имате проблеми със съня, което води до некачествена почивка и непълноценно възстановяване на физическите и умствени сили.

Ароматерапията предлага чудесни възможности за справяне с безсънието. Редица етерични масла намаляват тревожността и напрежението, прогонват лошите мисли, отпускат нервната система.

Някои от маслата, които притежават седативни качества са:
Екстракт от Ванилия – Сладкият аромат действа отпускащо и релаксиращо, и се харесва дори от най-малките.
Етерично масло от Ветивер – Ароматът му е тежък, дървесен и напомня за влажна земя. Има силно заземяващо действие и доказан ефекти при проблеми със съня.
Етерично масло от Иланг-иланг – Това масло притежава силен, опияняващ цветен аромат. Отпуска и успокоява, но трябва да се използва в ниски концентрации заради силния аромат.
Етерично масло от Лавандула – Ароматът на лавандулата е известен със своите качества да намалява напрежението, успокоява ума и тялото.
Етерично масло от Маточина – Свежият лимонов аромат на това масло намалява тревожността, успокоява емоциите и помага за по-добър сън.
Етерично масло от Немска лайка – Билковият аромат на немска лайка успокоява ума и намалява стреса.

Няколко са начините, по които можете да използвате тези масла, за да подобрите качеството на съня си.
Арома лампа – Един от най-лесните начини за употреба на етеричните масла в нашето ежедневие. Независимо дали използвате арома лампа със свещичка или електрическа арома лампа, достатъчно е да добавите 4-5 капки във водата и да оставите аромата да изпълни помещението, в което ще спите. Препоръчително е да включите арома лампата минимум 30 мин. преди лягане, за да може въздухът да се насити с ароматни молекули.

Арома вана
– Този начин е изключително приятен и съчетава успокояващите свойства на маслата с водата, като по този начин двете действат в синергия и отнемат напрежението и отпускат тялото и ума. Към водата във ваната трябва да добавите между 6-8 капки етерично масло, което предварително сте разтворили в 2 мл масло от сладък бадем (или всяко друго базово масло).

Спрей – В шише с пулверизатор с вместимост 100 мл налейте 90 мл вода и към нея добавете етерични масла по желание, които преди това са разтворени в 10 мл спирт. Преди употреба разклатете интензивно. С тази течност напръскайте възглавницата преди лягане, както и въздуха около вас. Още по-голям ефект би имало, ако вместо вода, използвате някоя от флоралните води от лайка, лавандула или маточина.

А ето и две изпитани рецепти за справяне с безсънието.
1. За арома вана – в 2 мл масло от сладък бадем разредете 4 капки етерично масло от мандарина, 2 капки етерично масло от лавандула и 2 капки етерично масло от ветивер. Получената смес добавете към водата във ваната.
2. За спрей – в 10 мл 95% спирт добавете 10 капки етерично масло от маточина, 10 капки етерично масло от иланг-иланг, 20 капки екстракт от ванилия. Получената смес добавете към 90 мл флорална вода от лавандула. Преди употреба, разклащайте интензивно. С тази течност напръскайте възглавницата преди лягане, както и въздуха около вас.

Статия и рецепти: Валентина Славова
Изброените съставки за рецептите ще откриете на www.ekomag.bg

Ароматна грижа за лицето и тялото през лятото

Лятото е вече на прага ни. Сега е момента да се погрижим за кожата си и да я подготвим за настъпващите топли дни.

Етеричните и базови масла са отлични помощници в грижата за здрава и красива кожа и коса. Но добрите резултата са гарантирани само ако правилно сте избрали маслата според типа кожа и сте ги приложили съобразно основните правила в ароматерапията.

За по-мазна или смесена кожа са подходящи базовите масла като жожоба, гроздови семки, шипка, лешник в комбинация с етерични масла като индрише, розмарин, иланг-иланг, лавандула.

Сухата и зряла кожа се нуждае от по-плътни масла като карите, арган, кайсия, праскова, авокадо, които могат да се съчетаят с етерични масла от роза, нероли, тамян, сандалово дърво.

Комбинация за смесена кожа

20 мл Масло от жожоба
10 мл Масло от шипка
3 капки Етерично масло от сладък портокал
2 капки Етерично масло от индрише
1 капка Етерично масло от пачули
Начин на приготвяне: В чисто и сухо шишенце смесвате първо базовите масла, след което добавяте капките от етеричните масла. Затваряте шишенцето плътно и го разтривате между ръцете си 1-2 минути, докато базовите и етерични масла се смесят напълно.

Комбинация за суха кожа
21 грама Масло от карите
5 грама Масло от арган
4 грама Масло от авокадо
2 капки Етерично масло от роза
2 капки Етерично масло от палмароза
2 капки Етерично масло от сандалово дърво
Начин на приготвяне: В чист и сух стъклен съд поставяме твърдото масло от карите на водна баня, докато се втечни напълно. Към него добавяме течните базови масла от арган и авокадо. Когато се смесят напълно, прехвърляме базовите масла в стъклено бурканче и добавяме етеричните масла. Разбъркваме отново до пълното разтваряне на етеричните в базовите масла и оставяме сместа да се охлади и стегне. След стягане консистенцията трябва наподобява меко масло.

Освен за кожата на лицето си, с помощта на ароматерапията можем да се грижим и за кожата на тялото ни. Някои от етеричните масла имат силно детоксикиращо, тонизиращо и регенериращо действие. Етеричните масла като розмарин, кипарис, индрише, хвойна, салвия склареа имат антицелулитно действие и изглаждат кожата в проблемните зони.

Комбинация за проблемни зони с антицелулитно действие

20 мл масло от сусам
20 мл масло от гроздови семки
10 мл масло от шипка
10 капки Етерично масло от лимон
8 капки Етерично масло от розмарин
7 капки Етерично масло от индрише
Начин на приготвяне: В чисто и сухо шишенце смесвате първо базовите масла, след което добавяте капките от етеричните масла. Затваряте шишенцето плътно и го разтривате между ръцете си 1-2 минути, докато базовите и етерични масла се смесят напълно.

Балсам за пети с хидратиращо и дезодориращо действие
1 грам Пчелен восък
18 грама Масло от какао
6 грама Масло от невен
5 грама Масло от авокадо
5 капки Етерично масло от Немска лайка
4 капки Етерично масло от Лимонено чаено дърво
3 капки Етерично масло от Смирна
Начин на приготвяне: В чист и сух стъклен съд поставяме восъка и твърдото масло от какао на водна баня, докато се разтопят напълно. Към тях добавяме течните базови масла от невен и авокадо. Когато се смесят напълно, прехвърляме базовите масла в стъклено бурканче и добавяме етеричните масла. Разбъркваме отново до пълното разтваряне на етеричните в базовите масла и оставяме сместа да се охлади и стегне.

Автор на статията и рецептите: Валентина Славова

Аромат на Черен пипер

Черният пипер е сред най-ценните подправки на Ориента и една от най-древните лечебни съставки, изполвани в индийдката и други древни култури от близо 4000г.


Етеричното масло от черен пипер
/Piper nigrum/ притежава силно сгряващо десйтвие, което го прави подходящо при муслулни и ставни болки/. Също така противовъзпалително, противовирусно и антисептично действие. Стимулира кръвообръщението. Има успокояващо действие върху нервната система. Афродизиак е.

Ароматът на черен пипер има свойството силно да повдига духа и да създава еуфоричност. Помага на хора, които дълго време са били болни да възвърнат силите си и отново да се почувстват „в своята кожа“.

Напомня ни, че самите ние сме отговорни за хода на собствената ни съдба. Помага да се фокусираме и да поемаме отговорност за това, което каваме, чувстваме, мислим. Енергизира ума, но премахва тревожността.

Премахва чувството на вина и ни позволява да се чувстваме свободни, без да се съобразяваме с мнението на другите. Дава сигурност и намалява чувството на обърканост и колебливост. Помага да се освободим от стреса, причинен от емоционални блокажи, гняв, умствена умора и нерешителност.

С негова помощ лесно приемаме миналото, примиряваме се с неги и смело можем да продължим напред. Позволява ни да сме благи към себе си, да не се съдим и обвиняваме. Да си позволим да се наслаждаваме на живота и да се радваме на мига.

Комбинира се дорбе с грейпфрут, тамян, сандалово дърво, лавандула, майоран.

Рецепта за Арома лампа „Вечеря за двама“
2 капки екстракт от Роза 3%
1 капка етерично масло черен пипер
1 капка етерично масло червен портокал
1 капка етерично масло ветивер

Аромат на Бензое

„бензое“ – аромат от Ява

Добива се от голямо, тропическо дърво, което достига 20м. Бензоето е използвано от векове в Далечния Изток като лекарство и за ароматизиране. Използвано е и от китайските лекари при заболявания на дихателната и отделителната система, провокирани от студено и влажно време.

Особено подходящо е използването на екстракта от бензое под формата на инхалациии при суха кашлица, причинена от ларингит или фарингит.

За приложение върху кожата е подходящо при ожулвания и раздразнена кожа.

Ароматът на бензое има успокояващ характер и по отношение на емоциите. Релаксира прекаленото напрежение, изглажда „рязкостта“ и гневността в поведението, гони мрачните мисли. Много помага при нервно напрежение, причинено от преумора.

Укрепва ума и помага за концентрацията. Все още е важен елемент в будистките и хиндуистките храмове, заради способността си да центрира и връща увереността. Това го прави добър избор за тези, които се чувстват пренебрегнати, „без почва под краката си“.

Подпомага увереността, когато се страхуваме да предприемем промяна в живота си, дава ни вътрешна сила да се адаптираме по-лесно към промените.

Децата също с лекота приемат мекото, медено ухание на бензое.

Благодарение на състава си е естествен фиксатор, което го прави предпочитан избор избор в различни парфюмни композиции.

Попитай Валя – Април 2019

– Валя, сподели как могат да се изполват пълноценно етеричните масла в жожоба на Taoasis – могат ли да се нанасят директно върху кожата и в какви рецепти могат да се влагат? Какво е важно да знаем за тях?

– Taoasis предлага няколко ценни и скъпоструващи масла, разредени в жожоба, като това са българска роза 2%, нероли 2%, магнолия 2%, жасмин 2% и сандалово дърво 8%. Тъй като етерични масла или абсолюта от тези растения са скъпи в чистата си форма, Таоазис решават да предложат на своите клиенти тези продукти под форма в комбинация с жожоба, които са достъпни за повечето хора. За сравнение етерично масло от сандалово дърво 5 мл е на стойност 100 лв, а в комбинация с жожоба е 26 лв.
Тези масла могат да се използват за директно нанасяне върху кожата или обогатяване на база за крем или масажни комбинации. Често клиенти споделят, че използват маслата от нероли, жасмин или магнолия в жожоба под формата на маслен парфюм и директно нанасят от комбинацията зад ушите и на китките. Най-общо казано 1 капка чисто етерично масло от роза се равнява на 2,5 мл от комбинацията от роза в жожоба.
Тези масла, разтворени в жожоба не са подходящи за добавяне в арома лампа, тъй като употребата на мазни масла в дифузера може да доведе до запушване и повреда на устройството.

– Коя е най-предпочитаната от клиентите енергизираща арома композиция на Taoasis?

– Една от тях е Композицията за повишаване на концентрацията, която съчетава маслата от лавандула и лимон. Изключително балансирана композиция с доказано стимулиращо и ревитализиращо действие.
Друга композиция, която клиентите харесват много е Свеж и бодър. Тя е съчетание от лимон, грейпфрут и мей-чанг. И трите аромата имат силно енергезиращо и ободряващо действие.
Освен за помещенията, където се изисква концентрация, много подходящи са и двете за употреба в автомобили, където също се изисква голямо внимание.


– Какви ароматни ателиета предстоят в Трявна през месец май?

– Месец май е посветен на розите и техните ухания. Затова ателието за натурални парфюми на 11-12.05.2019 г. в Трявна ще бъде с фокус розовите аромати. Ще покажа на участниците как да съчетават различните аромати, така че да допълват аромата на българска роза и по този начин да получават аромати на други рози. Повече за събитието можете да прочетете на страницата на Fairy Scents.


– Какво ново да очакваме скоро в онлайн магазина на Еко Маг?

– Съвсем скоро ще предложим на своите клиенти флорални води и розово масло, произвеждани от български производител с изключително високо качество. Флоралните води съдържат в себе си 1% етерични масла, което ги прави много ароматни и още по-стойностни. А розовото масло е едно от най-добрите, с които съм работила досега.


– Този месец клиентите на Еко Маг ще получават към всяка своя поръчка мостричка с няколко
капки от екстракт от Ирис – ако трябва да го опишеш с няколко думи- какви ще са те?


– Ирисът е много интересен аромат. Нежен, изискан, но в същото време доста устойчив. Не случайно го използват като фиксиращ аромат. Определено е флорален, но в него можете да откриете леки пикантни и землисти нотки, което го прави още по-предизвикателен за работа, тъй като позволява да бъде съчетаван с други различни от цветните аромати.
Любима комбинация за мен е ирис и роза. Бих ви посъветвала да съчетаете екстракта от ирис на Таоазис с екстракта от българска роза 3% в алкохол на Балдини. Получава се много нежна цветна комбинация.

Пролетна свежест с Ароматерапия

Редица етерични масла са известни със своите детоксикиращи, пречистващи и обновяващи качества както по отношение на физическото тяло, така и на енергийно ниво:

БОСИЛЕК
Това етерично масло притежава стимулиращо и проясняващо действие. Повдига духа и активизира тялото. Ефикасно е при хронична умора, бърнаут, апатия, мнителност и страх.

БЯЛ БОР
Има стимулиращо и балансиращо действие. Използва се при неудовлетвореност, склонност към критика и язвително отношение. Успокоява и заземява, помага за по-добро разбиране на себе си и другите, както и за намиране на посока. Обновява мислите и дава яснота.

ИНДРИШЕ
Маслото действа обновяващо и пречистващо, като балансира променливите настроения, липсата на увереност, прекалената чувствителност и раздразнителност. Тонизира и зарежда с енергия.

КИПАРИС
Има пречистващо и проясняващо действие. Подходящо е при летаргия, липса на концентрация, разсеяност. Дава увереност, посока на действие и сила за постигане на целите.

ЛИМОН
Носи стимулиращо, обновяващо и изчистващо действие. Подходящо е при блокажи, умствена умора и разсеяност, депресивно настроение и страх. Енергизира и възстановява. Създава положителна нагласа, дава осъзнатост и канализира мислите.

ТАМЯН
Маслото е известно с мощното си оздравително и възстановяващо действие. Подходящо е при блокажи, изтощение, тревожност и отчаяние. Действа пречистващо и вдъхва кураж.

РЕЦЕПТА за масажно масло с пречистващ ефект:
25 мл масло от сладък бадем
25 мл маслен извлек от невен
10 капки етерично масло от грейпфрут
8 капки етерично масло от кипарис
7 капки етерично масло от индрише
5 капки етерично масло от салвия скларея

Магнолия (Michelia alba)

Всички обичаме моментите през пролетта, когато магнолията се отрупва с цветове и короната й се превръща в бяло или розово облаче.

Абсолюто от магнолия е едно от най-ценените и скъпи абсолюта, предлагано от много малко производители. Абсолюто се добива от цветята на магнолията. Има опияняващ аромат, който сякаш буквално ви потопява в успокояваща вана за емоциите. Изключително нежно и релаксиращо ухание. Подходящо за хора, които са в търсене на вътрешния си мир.

Абсолюто от магнолия има успокояващо и балансиращо действие върху нервната система. Използва се успешно при депресия и нервни разстройства. Премахва стреса и хиперактивността на емоциите.
Притежава леко възбуждащо действие – афродизиак е.

Подходящо е за суха и зряла кожа. Повишава еластичността на кожата и действа регенериращо.

Комбинира се добре с топли меки ухания като роза, сандалово дърво, ванилия, какао, както и аромати на тамян, мандарина, карамфил, лимон.

Абсолюто от магнолия е една от средните нотки на великолепния Натурален парфюм L’amour dans l’air.

Ето и една рецепта, в която участва и абсолю от магнолия:

Бленда за лице (зряла кожа над 65 години), 30 грама

21 грама масло от карите
3 грама масло от баобаб
2 грама масло от кайсиеви ядки
4 грама масло от арган
3 капки етерично масло бензое
2 капки етерично масло мандарина
1 капка абсолю от магнолия

Автор на рецептата: Валентина Славова