Попитай Валя – Април 2019

– Валя, сподели как могат да се изполват пълноценно етеричните масла в жожоба на Taoasis – могат ли да се нанасят директно върху кожата и в какви рецепти могат да се влагат? Какво е важно да знаем за тях?

– Taoasis предлага няколко ценни и скъпоструващи масла, разредени в жожоба, като това са българска роза 2%, нероли 2%, магнолия 2%, жасмин 2% и сандалово дърво 8%. Тъй като етерични масла или абсолюта от тези растения са скъпи в чистата си форма, Таоазис решават да предложат на своите клиенти тези продукти под форма в комбинация с жожоба, които са достъпни за повечето хора. За сравнение етерично масло от сандалово дърво 5 мл е на стойност 100 лв, а в комбинация с жожоба е 26 лв.
Тези масла могат да се използват за директно нанасяне върху кожата или обогатяване на база за крем или масажни комбинации. Често клиенти споделят, че използват маслата от нероли, жасмин или магнолия в жожоба под формата на маслен парфюм и директно нанасят от комбинацията зад ушите и на китките. Най-общо казано 1 капка чисто етерично масло от роза се равнява на 2,5 мл от комбинацията от роза в жожоба.
Тези масла, разтворени в жожоба не са подходящи за добавяне в арома лампа, тъй като употребата на мазни масла в дифузера може да доведе до запушване и повреда на устройството.

– Коя е най-предпочитаната от клиентите енергизираща арома композиция на Taoasis?

– Една от тях е Композицията за повишаване на концентрацията, която съчетава маслата от лавандула и лимон. Изключително балансирана композиция с доказано стимулиращо и ревитализиращо действие.
Друга композиция, която клиентите харесват много е Свеж и бодър. Тя е съчетание от лимон, грейпфрут и мей-чанг. И трите аромата имат силно енергезиращо и ободряващо действие.
Освен за помещенията, където се изисква концентрация, много подходящи са и двете за употреба в автомобили, където също се изисква голямо внимание.


– Какви ароматни ателиета предстоят в Трявна през месец май?

– Месец май е посветен на розите и техните ухания. Затова ателието за натурални парфюми на 11-12.05.2019 г. в Трявна ще бъде с фокус розовите аромати. Ще покажа на участниците как да съчетават различните аромати, така че да допълват аромата на българска роза и по този начин да получават аромати на други рози. Повече за събитието можете да прочетете на страницата на Fairy Scents.


– Какво ново да очакваме скоро в онлайн магазина на Еко Маг?

– Съвсем скоро ще предложим на своите клиенти флорални води и розово масло, произвеждани от български производител с изключително високо качество. Флоралните води съдържат в себе си 1% етерични масла, което ги прави много ароматни и още по-стойностни. А розовото масло е едно от най-добрите, с които съм работила досега.


– Този месец клиентите на Еко Маг ще получават към всяка своя поръчка мостричка с няколко
капки от екстракт от Ирис – ако трябва да го опишеш с няколко думи- какви ще са те?


– Ирисът е много интересен аромат. Нежен, изискан, но в същото време доста устойчив. Не случайно го използват като фиксиращ аромат. Определено е флорален, но в него можете да откриете леки пикантни и землисти нотки, което го прави още по-предизвикателен за работа, тъй като позволява да бъде съчетаван с други различни от цветните аромати.
Любима комбинация за мен е ирис и роза. Бих ви посъветвала да съчетаете екстракта от ирис на Таоазис с екстракта от българска роза 3% в алкохол на Балдини. Получава се много нежна цветна комбинация.

Попитай Валя – Март 2019

– Валя, разкажи ни малко повече за османтуса.
– Османтусът е храст, който принадлежи към същото ботаническо семейство на жасмина и люляка, и е известен с това, че изсушения му цвят се използва за ароматизиране на черния и зелен чай в Китай.
От неговите цветове се получава една от най-скъпоструващите парфюмни съставки – абсолю от османтус.
Ароматът се числи към цветните нотки, но с плодови и зелени подтонове. Наподобява нещо средно между сушени кайсии и стафиди. Улавя се съвсем лека пикантност.
Този така богат аромат дава възможност за най-различни съчетания с роза, иланг-иланг, канела и цитруси.

– Базовите масла със загряващо и охлаждащо действие – кои са те и в какви комбинации е добре да ги ползваме?
– По-скоро бих разграничила базовите масла на следните два принципа:
– Базови масла с противовъзпалително действие, които намаляват зачервяването, възпалението, успокояват кожата при слънчеви изгаряния или механични такива. Това са маслата от сладък бадем, жожоба, маслина, авокадо, кайсиеви ядки, кокос, бабасу.
– Базови масла със стимулиращо действие, които загряват и активизират кръвообращението. Такива са маслата от черен кимион, лешник, синап, сусам.

-За аромалампите – препоръки за употреба – колко често, с каква дневна продължителност?
– Арома лампите са чудесно допълнение в ежедневието ни, но както с всяко нещо, така и с тяхната употреба не бива да се прекалява. При нужда, т.е. здравословен проблем могат да се използват по 2-3 пъти дневно по 2 часа максимум. За ароматизиране на помещенията могат да се използват 1-2 пъти дневно по 1 час.

Предай нататък – Ароматната история на Роси Михайлова от Фолиса

– Роси, разкажи ни с няколко изречения за себе си, как се роди идеята да се занимаваш с ароматерапия?
– До момента, в който приех ароматерапията (и изобщо терапията) като свое призвание пътувах дълго, бавно и лъкатушещо.
Първоначалната ми професия е медицинска сестра. Още по време на обучението си като такава бях пленена от удивителната мъдрост и сложност, с която сме устроени хората – клетките, органите, системите, невероятната синергичност между тях и същевременно невъзможността на човешия ум да изследва и разгадае докрай собственото си тяло. И още повече – уникалната способност на това чудно тяло да се стреми към поддържане на синхрона в себе си, да се самовъзстановява и обновява в някаква степен.
Започна да ме впечатлява и нещо друго, което се затвърждаваше в последващите години практика в здравната система – факта, че медицината напредва много по отношение на диагностиката, но не особено откъм лечение, понеже то е предимно симптоматично, тъй като за повечето заболявания е ясна клиничната картина и симптоматиката, но относно причината за възникване на болестта често липсва еднозначност и категоричност. Всички тези наблюдения ме насочиха още тогава и все по-прогресиращо през годините към търсене и прилагане на природни методи за лечение винаги когато е било възможно за мен, семейството, близките и познатите ми.
Конкретно ароматерапията почуква два пъти „на вратата ми“ (чрез хора и четива), но аз нито й отварях, нито я отпращах. Докато на третото „почукване“ се почувствах подтикната да пооткрехна повечко „вратата“ и целенасочено започнах да търся някаква форма на обучение. Проучвах един, втори, трети вариант, докато попаднах на Валя Славова от Fairy Scents. Проучих я, както и предходните. Не съм си го признавала досега, но да – така си беше. Ровичках из интернет всичко, което можех да намеря относно нея, докато разбрах, че тя е не просто обучител, а човек с кауза. Казах си: „Май намерих моя човек“. Звъннах. Уговорихме се… и приказното пътешествие започна. Валя ме запали, вдъхнови, зарази ме завинаги с арома-любов, с арома-изследователски дух, с арома-страст. От курса получих солидна основа и огромна жажда за още и още… После завърших курс при Любов Петрова (представител на Tisserand Aromatherapy).

С арома-масажите ме запозна Виктория Павлова. След съприкосновенията с тия прекрасни учители аз не си представях вече продължението на живота ми без солидно място на ароматерапията в него. Постепенно решението узря до неотложност и набрах достатъчно кураж и лудост, за да напусна работата си и да започна да правя целенасочени стъпки в новата посока. Още повече, че ароматерапията прекрасно се връзваше с познанията ми по медицина и с една дългогодишна моя тръпка – апитерапията. Междувременно започнах да уча психология във ВТУ и да се обучавам в Института по психодрама, индивидуална и групова психотерапия „Бернхард Ахтенберг“. Е, с тази нова страст-вселена в букета от терапевтичен инструментариум моята представа за цялостен холистичен подход към болестните състояния (психически и физически) е пълна. Както вече казах – пътуването ми дотук беше дълго и бавно, но в момента се чувствам на мястото си в моето парченце от големия пъзел.

– Как се появи интереса към натуралните аромати? Кое е любимото ти етерично масло, и защо?
– Трудно ми е да фиксирам кога точно се е появил интереса ми към натуралните аромати. Откакто се помня харесвам уханията на цветята, градините, поляните, билките, горите, мъха, следдъждовието… Природата ме успокоява и зарежда. Сега като се замисля, май е било въпрос на време да започна това приключение с маслата… Относно любимо етерично масло – в различен период е различно (сменяли са се жасмин, тамян, пачули, иланг-иланг, грейпфрут, ветивер…) Харесва ми да казвам, че ако някога някой ми заяви, че ще бъда заточена някъде и имам право да си взема едно етерично масло, то това несъмнено ще е лавандула. Ако ми дадат право на две масла – второто ще е чаено дърво. Ако ми позволят 3 ще ми стане невъзможно да направя избор, защото навалицата от боричкащи се за 3-тото място масла ще е голяма. Лавандулата – заради нейната многофункционалност, многоликост, балансираност. Впечатлява ме с това, че съдържа вещества от много групи и ги съчетава толкова фино, ненатрапчиво, недоминантно. Като едно малъко шкафче за спешна помощ е. Виждам я като ЕМ, даващо простор на останалите ЕМ, свързващо се по много интересен начин с тях. Като един медиатор. За мен тя е простор, ненатрапчивост, и същевремено присъствие, умиротвореност, деликатност, нежност и заедно с това стабилност и устойчивост.


– Защо избра да работиш с маслата на Taoasis?

Интересен въпрос, с който отново се налага да правя признание: Много съм претенциозна относно маслата. Първо, защото в никой случай не правя компромис с качеството. Вярвям, че както аз, така и всички мои клиенти заслужават продукти с добро качество на добра цена (която да е достъпна и за хора с по-скромни доходи). Същевременно не искам да обезценявам и своя труд (който се е докосвал до ароматерапията знае, че тя е свързана с непрекъснато четене, учене, изследване; освен това всеки човек си е уникален и това предполага често индивидуален подход). Накратко, искам доста – отлично качество на сносна цена, за да мога и аз съответно да предложа подобно като краен продукт на клиентите си. Работата е там, че за да съм сигурна в качеството на дадени масла, на мен не ми е достатъчно наличието на сертификати (знам, чешит съм си, но държа на това поради опит разнороден). За да съм наистина уверена ми е нужно да знам, че за хората, с които си партнирам ароматерапията е не просто търговия или работа, а кауза (така, както е и за мен самата). Съобразно това доверието си относно маслата съм положила единствено на Taoasis (основно), Tisserand, Martina Organic Lavender (за лавандула) и Zoya (за някои базови масла). Конкретно Taoasis ме спечелиха с наличието на гореизброените значими за мен показатели: високо качество, богата гама от масла, адекватна цена (без излишно оскъпяване), казуална отдаденост и посветеност на екипа, гъвкавост и експедитивност при доставките (аз не съм от най-добрите плановици и това качество съм го тествала неумишлено неведнъж), изпипване на детайлите. Какво повече бих могла да искам?

Можете да разгледате страничката на Роси тук: Фолиса

Попитай Валя – Януари 2019

-Как с помощта на натуралните аромати можем да разсеем и преодолеем депресивните състояния през зимата? Кои са ароматите, които можем да комбинираме в арома лампа за ведро настроение?

– Обикновено етеричните масла с цитрусови и цветни аромати имат положителен ефект върху лошото настроение и премахват мрачните мисли. Такива са маслата от сладък портокал, грейпфрут, лимон, мандарина, лимонена трева, мей-чанг, жасмин, роза и индрише.

Но ако се колебаете между две масла, най-лесният начин е да изберете ароматът, който харесвате. Със сигурност ще ви накара да се чувствате по-добре.

Моя любима комбинация за арома лампа срещу лошо настроение е:
1 капка ететрично масло сладка мента
1 капки етерично масло жасмин
3 капки етерично масло грейпфрут


Комбинацията има свеж и ободряващ аромат, напомнящ на уханието на пролетни цветя.

Цитрусовите и цветни етерични масла по-горе си подхождат много добре с енергизиращите билкови масла от розмарин, сладка или лютива мента, мащерка и босилек.

– Студът навън често е причина за изсушаване на кожата през зимните месеци – можем ли да приложим комбинация от базови масла, за да я предпазим?

– За зимния период особено подходящи са по-плътните масла като карите, авокадо, макадамия и арган. Хубаво е да се съчетават с маслените извлеци от невен и немска лайка, които имат успокояващо действие върху възпалената и зачервена кожа.

За смесен тип кожа, бих препоръчала комбинацията от 50% жожоба и 50% авокадо.
За по-суха кожа, подходящо съчетание би било 50% арган, 20% кайсиви ядки, 30% жожоба.


– Кои за теб са топ 4 етерични масла, които трябва да поддържаме в арома аптечката си през зимните месеци и как най-правилно да ги прилагаме?

1. Лавандула – Като имуностимулант в лампа. При студени крака във вана за краката подобрява кръвообращението. При болки и схващания при настинка чрез масажиране на гърба и ходилата.
2. Лимон – За гаргара при първи болки в гърлото. В арома лампа при вирусни инфекции.
3. Бял бор – При простудни и вирусни инфекции в арома лампа или за масажиране на гърба.
4. Джинджифил – При болки и схващания действа загряващо и отпускащо чрез масажиране на болното място.

Винаги разреждайте маслата преди да ги нанасяте върху кожата според начина на приложение.

*всички етерични и базови масла от статията ще откриете в www.ekomag.bg

Предай нататък – Бойка Каламова и „Нашепнато от Пагане“

Ще се потопим в ароматния свят на още една от нашите курсистки, преминали Онлайн курса АромаЯ при Валентина Славова- представяме ви Бойка Каламова и нейната линия „Нашепнато от Пагане“.

Разкажи ни с няколко изречения за себе си, как се роди идеята за Масажно студио „Пагане“ и линията „Нашепнато от Пагане“?
– След пет години работа в кабинет по Източна медицина, две от които бях асистент на китайския лекар д-р Шън Фей, разбрах, че предпочитам да се занимавам с профилактика. През 2005 г. създадох Студио за козметика и масаж „Пагане“, за да привлека клиенти, които се чувстват сравнително здрави и да мога с методи на китайската традиционна медицина и с аюрведични практики да им помагам да останат здрави.
Като преподавател по СПА терапии в Центъра за следдипломна квалификация към Спортна Академия „Васил Левски“ в София, имам търсения в посока как чрез холистичния подход на Източните методи да постигнем физическо здраве, спокойствие и хармония, и красиво тяло и кожа. Всяка година се старая да посещавам курсове, които да обогатят познанията и уменията ми.
Осъзнаването, че всичко в Природата е свързано, е първата стъпка към живот в мир и равновесие. Емоционалното ни състояние се отразява на външния ни вид. Кожата, която е връзката ни с околния свят реагира на всеки дисбаланс в нас.

От това дойде вдъхновението ми да създам холистични терапии за лице, свързани с хармонизиране на петте първоелемента – Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода.

Комбинирах:
– диагностиране според Китайската Традиционна Медицина;
– балансиране на потока на енергия на меридианите, свързани с конкретния елемент чрез: специфични масажни техники изпълнени по тялото и скалпа, кристалотерапия, ароматерапия, билкови компреси, маски, компреси с шуслерови соли, мокса, горещи камъни, вендузи;
– лицева терапия съобразена със състоянието на кожата, включваща почистване, пилинг, маска, масаж, завършващ продукт за лице и очи.

За създаване на рецептурите на кремовете и олиата съм благодарна на сътрудничеството си с учителката ми по ароматерапия Валентина Славова Fairy Scents by Valentina Slavova. Използвахме биосертифицираните натурални и аромамасла на немската фирма Таоазис (от Дао и оазис) – Taoasis България. Пилингите и базовите масла от Healthy Oils са освен биосертифицирани, но и със сертификат за веган продукти. Натуралните глини от Авиа и флоралните води на Алтея прекрасно паснаха на цялостната концепция.
Когато вложиш енергията си целенасочено, всичко се подрежда синхронично! Името на линията „Нашепнато от Пагане“, вида на кутийките, бурканчетата и шишенцата, логото за етикетите, избора на продукти, всичко стана за няколко седмици.

Как се появиха интереса и любовта ти към натуралните аромати?
– Израснала съм в Карлово, в Розовата долина. Къщата ни беше с типичен Карловски двор, с калдаръмена пътека, от двете страни на която имаше вада с вода, ред чемшири, ред маргарити, невени и храсти с уханни червени, розови, бели и жълти рози. Май месец имахме бригада за розобер. Върховно удоволствие ми беше да си заровя лицето в шепи, пълни с розови цветове.
Когато започнах да се занимавам с лечителски практики, първите маслени извлеци, които направих бяха разбира се от карловските маслодайни рози.


– Как ароматерапията трансформира един масаж в още по-магнетично преживяване?
– Холистичният подход в масажите включва въздействие на всички сетива. Базовото, най-истинското усещане е за аромат. Така животните различават кое става за ядене и кое е отровно. За това ароматерапията е толкова въздействаща. Това, което ни харесва като аромат е полезно и желано за нас в момента! Асоциациите, които предизвиква миризмата на маслото, помагат на гостите в студиото да се откъснат от ежедневните проблеми и да попаднат в мечтана обстановка.

Защо избра да работиш с маслата на Taoasis?
– Разнообразието на арома масла, маслени излеци и прекрасно съчетани бленди бяха първото, което ме привлече. Балансът на качество и цена при ежедневно професионално използване също не е за подценяване. Богатата, компетентно поднесена информация, която получаваме при обученията, практичните занимания и ежедневните постове в интернет мрежата от вносителите, е може би най-сериозната причина да избера тази марка и да продължавам да работя с нея!

Кое е любимата ти етерично масло, а любимата масажна бленда и защо?
– В момента съм влюбена в аромата и действието на лимоненото чаено дърво. Сезонът е такъв, че неговото противовъзпалително действие и нежен тонизиращ аромат въздействат не само на клиентите ми, но и на мен самата. Все пак цял ден дишам и поемам през кожата на ръцете си маслото, с което работя.

Блендата, която много обичам, съм използвала в крема за дренаж на краката при терапията за баланс на елемента Земя.
За 200 мл. крем:
База за крем – 150 мл.
Прасковено масло – 50 мл.
ететрчино масло от сладка мента – 48 к., етерично масло от индрише – 24 к. и етерично масло 2% от жасмин в жожоба– 8 капки.
Елементът Земя е свързан с меридиана Далак-Панкреас, който контролира жлезите с вътрешна секреция. Носи спокойствие и усещане за лекота.

Попитай Валя – Ноември 2018

– От каква възраст е подходящо да се използва АК срещу вируси и настинки за деца?
Тъй като в комбинацията на Taoasis срещу вируси и настинки се съдържа етерично масло от евкалипт радиата, най-добре е тя да се използва след 5 годишна възраст.

– Коя е любимата ти зимна Арома композиция на Taoasis и защо според теб зимната колекция с АК е толкова харесвана от клиентите?
Имам две любими комбинации от зимните аромати – Горещ огън с портокал и ела, и Зима с какао, индийско орехче и тонка. Комбинацията Горещ огън е много зареждаща и създава усещането за камина, върху която са оставени да се сушат корички от портокал. Комбинацията Зима е една от първите ми любими. Аромата на какао в съчетание с тонка й придава много изтънченост. Напомня ми за марципанови бонбони, които обикновено получавах като дете на Коледа.

– Има ли разлика между арома лампа и дифузер или всъщност говорим за едно и също
нещо, но с различни имена? ?

Както арома лампата, така и дифузерът се използват с цел разпръскване на ароматните молекули в затворени пространства. Начинът, по който обаче се случва това определя разликата между двете. Ароматите могат да се разпръскват под влияние на топлина (свещ или нагревател) или под влияние на ултразвук. Дали ще ги наричаме арома лампи или дифузер, няма значение до момента в който не са пояснени характеристиките на даденото устройство и начина му на работа.

– Често ни питат за допустимите етерични масла при кърмене – например наскоро „Съвместимо ли е етеричното масло от риган с кърменето?“, какво би посъветвала
майките в този период?

Прилагането на етерични масла по време кърмене не крие такива рискове, както по време на бременност. Въпреки това не бива да се забравя, че етеричните масла преминават в кръвообращението и по този начин биха могли да влияят на отделената кърма. Препоръчително е да не се използват етерични масла със силни аромати, както и употребата им да не е непосредствено преди кърмене. Не препоръчвам вътрешния прием по време на кърмене, както и по принцип.


– Едни от предпочитаните етерични масла през есенния период са подправъчните аромати, сподели ни рецепта за Арома лампа с подправъчно ухание?

2 капки Екстракт ванилия
1 капка ЕМ кардамон
2 капки ЕМ сладък портокал

– Как можем да се погрижим за кожата си през този есенен период с помощта на етеричните и базови масла, кое е важно да не забравяме?
С настъпването на по-студеното време, кожата започва да се изсушава от външните климатични условия и сухия въздух вследствие на отоплението в помещенията. Най-добре
е да използваме по-плътни масла, които служат като бариера и защита срещу изсушаването каквито са базовите масла от авокадо, кайсиеви ядки, жожоба, маслените извлеци от невен и лайка. Маслото от карите е чудесно средство за поддържане на хидратирана кожа на лицето и ръцете, които са особено уязвими през зимата.


– Кои са престоящите ателиета на Fairy Scents в Трявна през ноември и декември?

Предстоят 2 ателиета за натурални парфюми за начинаещи и 1 ателие за натурални парфюми за напреднали.

Предай нататък – Ароматната история на Ивелина и Димитър от Натурел Козметикс

Продължаваме с представянето на ароматните истории на някои от нашите курсисти, които са преминали Онлайн курса за Ароматерапия при Валентина Славова и са създали нещо свое, свързано с натуралните аромати 🙂

Представяме ви Ивелина и Димитър от Натурел Козметикс – български бранд за естествена и 100% натурална, ръчно направена козметика.

Те споделят, че идеята за това да създадат собствена марка чиста козметика се е родила в мига, в който са видели Валенитина Славова по варненски телевизионен канал.
Тогава са разбрали, че това е наистина възможно!!!

Разказват, че още в същата минута са започнали издирването на красивата жена, която така завладяващо разказва за етерични масла, аромати и пухкави, ръчно приготвени кремчета.
След час вече са уговорили с нея първия си курс по ароматерапия. Следва безсънна нощ от вълнение и усещането, че най-накрая ще могат да правят нещо вълнуващо и смислено!
От тогава насам вече 3-та година не спират да търсят и да се учат. Ароматерапията и етеричните масла са се превърнали в неизменна част от състава на всеки един техен продукт.

Можете да видите техните творения на техния официален сайт: www.naturelcosmetics.eu, както и на страница във фейсбук:www.facebook.com/naturelcosmetics/

Предай нататък – Ароматната история на Марияна Господинова

Продължаваме поредицата ни „Предай нататък“ с ароматните истории на курсистките, които са преминали Онлайн курса с Валентина Славова и са избрали да стартират свой малък бизнес или да продължат да творят с ароматите за себе си, за своите близки и приятели.

Надяваме се да ви вдъхновим 🙂

Днес представяме споделеното от Марияна Господинова, като повече за нея и ароматворчеството й ще откриете в нейната фейсбук страница: Hearts & Flavours ॐ (“ Сърца и Аромати “ )

Всичко се случва за Добро – Вселената ни праща пътища и всеки сам подбира този, чията посока Душата му го води.
Моят път са билките, ароматите, домашната лечебница и вярата, че едни ден хората единствено и само ще се обичат и ще си даряват Любов.
“ Когато тръгнеш, пътят сам се появява “ – именно на този път срещнах моя учител, прекрасен човек и дарител на знания и Любов, Валентина Славова!
Дарявайте и вие Любов, попивайки от домашната лечебница и ароматица.

Можете да ни изпращате своите ароматни истории на marketing@ekomag.bg

Попитай Валя – Октомври 2018

-Ароматерапията напоследък се превръща в някаква „мода“ и все повече се чува за„терапевтичен клас“ етерични масла – какво означава това?
– Нито в национален, нито в международен план не съществува регулиращ орган, който да удостоверява кои етерични масла са терапевтични и кои не. Нека си зададем въпроса какво стои зад думата терапевтични масла. Всички етерични масла, които са произведени от самите растения чрез студено пресоване или парна дестилация, и към чиито състав не са добавяни синтетични съставки притежават терапевтични свойства. Следователно всички 100% натурални етерични масла са терапевтични.

– Как ще отговориш на въпроса „терапевтичен клас ли са маслата на Taoasis”?
– Маслата на Taoasis са висококачествен клас етерични масла. 80% от тях са с биологичен произод на суровините, което означава че при тяхното отглеждане не са използвани пестициди и други вредни химикали. Собствениците на немската фирма в повечето случаи лично се срещат с производителите на етерични масла, избират да подкрепят малки фермери и селектират едни от най-добрите етерични масла в световен мащаб. На въпроса дали са терапевтични, отговорът е абсолютно положителен.


– Кой е най-фрапиращия случай за неправилна употреба на етеричните масла, за който са ти споделяли в последните месеци? Как още не трябва да се прави? Трябва ли да имаме по-критично мислене, когато приемаме съвети относно безопасната употреба на етеричните масла?

– За съжаление все по-често чувам и чета за неправилна употреба на етеричните масла. Последният фрапиращ случай касаеше дете, чиято майка е била посъветвана от личния лекар да приложи етерични масло в инхалатор (небулизатор). Това приложение е недопустимо, тъй като етеричните масла са висококонцентрирани субстанции. В резултат на това приложение, детето получава алергична реакция.
Друго неправилно приложение на етеричните масла е вътрешната им употреба за лечение. Важно е хората да разберат принципа на действие на етеричнита масла, а именно че те за разлика от хранителните добавки и лекарствата, действат чрез вдишване или нанасяни върху кожата след като предварително са разредени в масло-носител.

– Сподели ни няколко рецепти за профилактика срещу вируси и настинки с помощта на етеричните масла за предстоящите студени месеци?
– Един приятен и подходящ начин за приложение е арома лампата.Комбинацията от лавандула, червена мащерка и грейпфрут има много свежо и зареждащо ухание, а в същото време действа имуностимулиращо и противовирусно.
В арома лампа са достатъчни общо 5 капки етерични масла: 2 капки етерично масло от лавандула, 1 капка етерично масло от червена мащерка и 2 капки етерично масло от грейпфрут.
Друг полезен начин за приложение в студените месеци е добавяне на етерични масла в топла вана за краката вечер. В съд с 3-4 литра топла вода добавете 1 капка етерично масло от джинджифил и 2 капки масло от лимон. Комбинацията действа загряващо и противовирусно.

– Ако трябва да посочиш твоя топ 3 за етерични масла през есента – кои ще са те?
– Лавандула, Лимон, Чаено дърво


– Интересен е проекта на Taoasis -Dufte Schule или Ароматно училище – кои са използваните етерични масла в проекта и защо?

– Композицията Ароматно училище има доказан ефект за повишаване на концентрацията и мотивацията, и намаляване на агресивните прояви от страна на децата. Комбинацията съдържа етерично масло от лавандула, което успокоява напрежението и етерично масло от лимон, което действа енергизиращо, събиращо и повишава способността за концентрация и запаметяване.


– Относно Онлайн курса по Ароматерапия от А до Я, който ти водиш и който до момента са преминали над 130 души, кое според теб е най-ценното в курса?

– Решихме да удължим срока за набиране на нова група за онлайн курса по ароматерапия, за да може да се съберат повече от 10 участника. Целта на онлайн курса е да научи хората как правилно и безопасно да прилагат ароматерапията в своето ежедневие и практика, а защо не и в професионален план. Част от участниците в курса са лекари, стоматолози, психолози, йога инструктори, които успешно съчетават професионализма си със знанията, които са получили по време на курса.

– Ако можем да повдигнем завесата – има ли новини около Fairy Scents – предстоящи през есента ателиета в Трявна или може би нов парфюм, който предстои да обявиш съвсем скоро?
– Съвсем скоро Fairy Scents ще може да зарадва своите почитатели с нов натурален парфюм. Ароматът е силно завладяващ, някак нежен, но и много опияняващ. Това съчетание на деликатност и сила за мен беше истинско предизвикателство.

Предай нататък- Арома Ин Йога с Жени

Поредната ни среща в поредицата „Предай нататък“ е с усмихнатата Евгения Балдина, която успява да съчетае в едно две свои страсти – Натуралните аромати и Йога. Вижте как в интервюто 🙂


– Натуралните аромати за теб са?

– Натуралните аромати за мен са чиста Магия, Алхимия… Моето лично преживяване с тях е сякаш са пропуск, врата между онази нестихваща връзка Небе -Земя. Едновременно могат да те Въздигнат, но и да те Заземят! Голяма сила, изпълнена с толкова нежност и мекота…

– Защо избра да работиш с маслата на Taoasis?
– Избрах да работя с маслата на Taoasis, защото обученията,които преминах при феята Валентина Славова ми дадоха ясна обосновка за качеството на самите масла, както и се доверих на собствената си интуиция,която ми подсказваше тяхната чистота.

– Как ароматерапията трансформира една йога практика?
– От силата на маслата,които от собствен опит знам,че пренасят спомени, усещания, видения..един ден се роди идеята за ароматна ин йога. Това е дълбока терапия, в която през малко на брой пози,задържайки ги достатъчно дълго време, с вдишването на определени етерични масла, се активират стари подсъзнателни травми,които излизат на повърхността. Разбира се, понякога тази вътрешна трансформация е катарзисна и разтърсваща,но друг път е нежна и плавна като майчина милувка. Каквато и да е, винаги ни отвежда по-навътре. Хората,които са присъствали на това съчетание обикновенно остават безмълвни и смирени…и как би могло да бъде по друг начин, от древни времена шаманите са чистили и зареждали пространства с билки, масла.

– Ако искаме да посетим Ароматна Ин йога -кога и къде може да стане това?
– Практиките не са регулярни,защото тяхната наситеност, изисква определено време за смилане на акумулираната или освободена енергия от съзнанието и тялото. Обикновенно се случват веднъж в месеца, като всяка практика е свързана с конкретна тема и съответно работа с конкретно етерично масло. Мястото където се провеждат е Нараяна йога&арт.

– Коя е любимата ти арома композиция и по колко различни начина я използваш?
– Любимите ми комбинации са много, но наистина може би най- близко до моята същност ми резонират комбинацията от пало-санто, немска лайка и портокал. Както и лавандула и иланг-иланг. Обикновенно ги използвам преди сън,втривайки нежно в основата на китките. Но често ги използвам и преди йога практика, позволявайки си да усетя защитата и центриращата сила на маслата.