Eucalyptus globulus или Eucalyptus radiata?

За много от вас вече не е изненадващо, че когато говорим за дадено етерично масло, то трябва да сме максимално конкретни и да използваме и цитираме неговото латинско наименование.

Това не е никак случайно.

По същият начин – когато пазарувате етерични масла винаги проверявайте латинското наименование на продукта, който купувате, за да сте сигурни, че ще можете да се възползвате правилно от терапевтични свойства на маслотo.

В сезона на настинките, грипа и вирусите едно от маслата, които са най-препоръчвани и „винаги под ръка“ е етеричното масло от евкалипт. Но тук идва дилемата маслото от кой точно евкалипт в кои случаи да изберете?

Едни от най-разпространените видове са Eucalyptus globulus и Eucalyptus radiata. Нека видим кои са разликите:

Eucalyptus globulus е с по-остър аромат, напомнящ камфор, и по-принцип е препоръчван при инхалации за възрастни. Идеално средство за борба с респираторни инфекции, простуда,треска, синузит, кашлица, болки в гърлото. Понижава температурата. Има имуностимулиращо действие, както и отхрачващо, муколитично, антимикробно, антибактериално, противогъбично, аантивирусно и антисептично. Ободрява и освежава. Има много добро приложение за пречистване на въздуха в болнични стаи. Премахва както бактериите, така и неприятните миризми.

Приложение: За инхалации, в арома лампа, в инхалатор, в арома вана или арома медальон. Комбинира се добре с аромати на лавандула, чаено дърво, мащерка, мента, лимон – все масла с изразено имуностимулиращо действие, които ще ви помогнат да използвате „пълен арсенал“ срещу вирусите.

Eucalyptus radiata се отличава с по-мек, не толкова натрапчив, по-сладникав аромат с плодова нотка. Той се препоръчва при инхалации за деца над 3 години. Отново се отличава с освежаващо и енергизиращо действие.

Идеален е за инхалации, в арома лампа, в арома рол-он, в инхалатор, в арома вана или арома медальон. Можете дори да накапете 1-2 капки на хартиена салфетка и да вдишате директно- ще облекчи както състояние на хрема, така и запушен нос.

Внимание: Употребата на споменатите етерични масла не се препоръчва при бременност, епилепсия, астма и алергии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *