Как да си направим цветна градина за пчелите

Ако искате да направите цветна градина за пчелите, най-важното са сортовете цветя, които ще включите. По-голямото видово разнообразие гарантира повече интерес от страна на медоносните пчели. В този случай на внимание от страна на пчелите се радват дори тези цветя, които по принцип не са им любими.

Не използвайте пестициди и химически торове, ако искате да каните в градината си работните създания. Те само ще им навредят. На место това има много успешни методи за биологическа защита на цветята от вредители и болести, за които ще ви споделим допълнително.

Засаждайте различните сортове цветя възможно най-близо едни до други, защото пчелите предпочитат плътните цветни килимчета, където могат да събират нектар и прашец, прелитайки от цвят на цвят.

Добра идея е да обозначите разположението на всеки сорт посредством табелка, на която е надписано латинското наименование на сорта или пък българското име. Така ще следите кои са любимите цветя на пчелите.

И не забравяйте, че ако искате вашата градина да бъде уютно кътче за вашите гости възможно най-дълго, то трябва да изберете такива цветя, които ще подсигурят нектар и прашец през всичките активни сезони – пролет, лято и есен. Така пролетните цветя ще бъдат заменени от летните, а те на свой ред от есенните. А вие ще имате прекрасна цветна градина почти цялата година!

Няколко примера за едни от най-любимите цветя на пчелите през различните сезони:

Март, април – иглика, миризлива теменуга, парички

Юни, юли, август – монарда, жасмин, слънчоглед, калифорнийски мак, пламъче (салвия), маргаритки, невен, космос, фуксия, вербена, газания, гербер, кампанула, рози, здравец

Септември, октомври – астри, цинии

2 коментара към “Как да си направим цветна градина за пчелите”

  1. Да си направим една цветна градина за пчелите звучи много добре. Градината винаги ти действа по особен успокояващ начин. Има ли и много цветя, които са добре подбрани по височина и цветове става идеално. Но със сигурност преди да почнем трябва да знаем какво точно ще направим и как ще станат нещата. Хубава аранжировка ни е необходима. Идеята с табели за обозначаване ми допадна, така ще се улесним и няма да е нужно да помним някои неща.Информацията за това преж кои месеци какви цветя вървят беше много полезна-Юни, юли, август – монарда, жасмин, слънчоглед, калифорнийски мак, пламъче (салвия), маргаритки, невен, космос, фуксия, вербена, газания, гербер, кампанула, рози, здравец. Надявам се да се получи добре и да качваме снимки след това 🙂

  2. Благодаря за полезната статия и за красивата снимка, която сте споделили с нас.Наистина, за да си направим подобна градина е много важно към кои видове сортове цветя сме се насочили.Все пак по-голямото видово разнообразие гарантира повече интерес от страна на медоносните пчели. Както е при нас когато имаме повече изложени стоки има и повече хора на това място.Определено трябва да знаем да не използваме пестициди и химически торове, ако искаме да каним в градината си работните създания.Това би ги убило.За жалост има изследвания,които показват, че в последните години те са на изчезване именно от тези химикали, а пчелите изчезнат ли знаем какво ни чака.Градината винаги е действала по един по успокояващ и приятен начин и всеки, който има възможност да си направи е хубаво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *