Жасминът – Кралят на ароматите

Не случайно жасминът има славата на Крал сред ароматите –  толкова нежен и деликатен, колкото силен и тръпчив.

Най-разпространеният сорт жасмин е J. grandiflorum. Освен него познати са още J. nitidum или „звезден жасмин” поради звездовидната форма на цветчетата, J. officinale или „обикновен бял жасмин”, изключително ароматният Ж. полиантум (J. polyanthum) от Китай, наричан „розов жасмин” и „китайски жасмин”, J. sambac от Индия, Бирма и Шри Ланка, известен като „арабски жасмин”.

Жасминът е едно от най-важните растения в парфюмерията. Обикновено представлява средните нотки в парфюмите и е едновременно женски и мъжки аромат. Съчетанието от жасмин и роза е една от най-известните комбинации, използвани в сърцевинните нотки.

Жасминът цъфти от юни до октомври, като най-високо качествен е този, събран през юли и август. При събирането на неговите цветчета се изисква специален подход, бере се през нощта, до сутринта, когато слънцето изважда аромата от цвета. За производството на 1 кг. етерично масло са нужни около един тон цветчета. Извличането на екстракта се извършва с помоща на разтворител (hexane).

По отношение на терапевтичните свойства, жасминът не изневерява на своята двойствена природа.  Той действа едновременно възбуждащо и стимулиращо, както и успокояващо и обезболяващо.

Много популярен е жасминовия чай – зелен китайски чай, ароматизиран със сушени жасминови цветчета. Препоръчва се при мигрена и действа успокояващо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *