Ароматерапия за справяне със стреса

Стресът е част от ежедневието на съвременния човек.
Нервното напрежение, което е резултат от стреса води до дисбаланс на физическото и психическо състояние на организма.
Стресът предизвиква умора, раздразнителност, тревожност и депресивни състояния на психическо ниво, и главоболие, стомашни болки, повишено кръвно налягане, безсъние и алергии на физиологично ниво. За съжаление в условията, в които сме поставени в нашето съвремие, няма как да избегнем всекидневните стресови ситуации. Ароматерапията е успешен начин за справяне със стреса в ежедневието.

Натуралните аромати под формата на етерични масла намаляват въздействието на стресовите фактори като по този начин превантивно ограничават неговите негативни последици върху нашия организъм.

Етеричните масла, които намаляват напрежението и облекчават неприятните симптоми в резултат на стреса са:

1. цитрусовите аромати като бергамот, мандарина, сладък портокал, грейпфрут
2. цветни аромати като индрише, нероли, роза, иланг-иланг, жасмин
3. билкови аромати като лавандула, римска лайка, маточина, салвия скларея
4. дървесни аромати като сандалово дърво
5. смолисти аромати като бензое и тамян

Етеричните масла, които са извлечени от цитрусови култури (1) действат ободряващо, зареждащо и повдигат настроението. Добре се съчетават с всички останали аромати.

Етеричните масла, които са добити от цветя (2) намаляват тревожността и депресивните състояния. Цветните аромати най-добре се съчетават с цитрусови, дървесни или смолисти.

Етеричните масла, получени от билки (3) успокояват, балансират, намаляват раздразнителността и страховете. Билковите аромати най-добре подхождат на цитрусовите и смолисти ухания.

Етеричните масла, извлечени от дървесни видове (4) действат балансиращо, понижават напрежението и вдъхват кураж и увереност. Дървесните аромати се съчетават чудесно с цветните и смолисти аромати.

Етеричните масла, които се получават от смоли (5) намаляват тревожността и отчаянието, разсейват страхове и тъга, действат вдъхновяващо и окуражаващо. Смолистите аромати подхождат на цветните и цитрусови аромати.


Няколко примерни комбинации от етерични масла, подходящи за справяне със стреса:

Бергамот – Жасмин – Бензое
Мандарина – Нероли – Сандалово дърво
Грейпфрут – Иланг-иланг -Салвия скларея
Сладък портокал – Роза – Индрише
Сладък портокал – Лавандула – Бензое
Мандарина – Индрише – Римска лайка

Един от възможните начини за приложение на ароматерапията срещу стреса е изпаряване на етерични масла чрез арома лампа.
Максимално допустимият брой капки в арома лампа за помещение от 20 кв.м. е 5.
Изберете една от горе изброените комбинации от етерични масла и разпределете капките по желание. Препоръчително е цитрусовите аромати да са с преобладаващ брой капки.

Така например първата комбинация от етерични масла ще бъде разпределена по следния начин: 2 капки етерично масло от Бергамот, 1 капка етерично масло от Жасмин, 2 капки етерично масло от Бензое. Добре е да използвате арома лампата вечер особено след натоварен и стресов ден. Подходящите етерични масла ще облекчат и намалят напрежението, ще ви успокоят и ще ви осигурят по-спокоен сън.

Друг начин, по който можете да използвате етеричните масла за справяне с ежедневния стрес са масажите. При ароматерапевтичния масаж се използват поглаждащи движения и рефлексотерапия с цел по-дълбоко отпускане и намаляване на напрежението. Етеричните масла усилват това въздействе като отпускат тялото и успокояват ума. Можете да си приготвите сами масажно масло, като добавите избраната от вас комбинация от етерични масла към растително масло. В 50 мл базово масло от сладък бадем добавете 20 капки етерично масло или комбинация от няколко етерични масла, например 13 капки етерично масло от Грейпфрут, 4 капки етерично масло от Иланг-иланг, 3 капки етерично масло от Салвия скларея.

Ароматните вани
също са подходящи за намаляване на напрежението и ограничаване на негативните последствия от стреса. Етеричните масла в съчетание с водата действат отпускащо и релаксиращо. За цяла вана са достатъчни между 6 и 8 капки етерично масло или комбинация от няколко етерични масла. Преди да добавите етеричните масла към водата, ги разредете в растително масло. В 2 мл масло от жожоба разтворете 3 капки етерично масло от Сладък портокал, 2 капки етерично масло от Лавандула и 2 капки етерично масло от Бензое.
Добавете към водата и разбъркайта добре. Ароматните вани действат едновременно отпускащо и зареждащо, осигуряват пълноценна почивка и прилив на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *