Любовта ухае

Афродизиаците сред храните и ароматите са обект на изследвания и дискусии от незапомнени времена. В тази статия ще се фокусирам върху онези аромати, които въздействат положително върху желанието за любов и сексуалната активност.

Неоспорим факт е, че любовта е пряко свързана с обонянието. А всеки човек има свой индивидуален аромат, който за друг човек може да бъде силно привличащ или обратното – отблъскващ. Когато към личния аромат на тялото добавим и онези ухания, които засилват привличането, се случва „химията“ между двама човека.

Ароматите, действащи като афродизиаци, стимулират хипофизата, която на свой ред отделя невротрансмитери, наричани ендорфини. Ендорфините, познати като „хормони на щастието“, намаляват нивата на стрес, отблъскват тревожните мисли и депресивните състояния, повишават вътрешната увереност и самочувствието. Освен всичко те намаляват болката по естествен начин и водят до радостна възбуда.

Питате се вече кои са тези аромати. Повечето от тях са ви познати, а някои дори използвате често във вашата храна.

Сладкото ухание на ванилия действа успокояващо на нервната система и повишава половата възбудимост. Подправъчните аромати на канела и карамфил действат стимулиращо и загряващо.

Цветните ухания на иланг-иланг, жасмин, роза, мирта и нероли отпускат тялото и ума, възбуждат сексуалното желание и действат предразполагащо.

Земните аромати на ветивер, пачули, сандалово дърво и салвия склареа успокояват нервното напрежение и намаляват стреса, а също така наподобяват естествените феромони на тялото.

Съчетайте няколко от тези аромати, разтворете ги в базово масло от жожоба и ги приложете под формата на масаж. Докосването само по себе си стимулира производството на ендорфини и други неврохимикали.

А ето и няколко ароматни комбинации, които със сигурност ще ви харесат:

2 капки био екстракт ванилия
1 капка етерично масло иланг-иланг
1 капка етерично масло жасмин
10 мл базово масло жожоба

1 капка етерично масло карамфил
2 капки етерично масло роза
1 капка етерично масло мирта
10 мл базово масло жожоба

1 капка етерично масло пачули
1 капка етерично масло сандалово дърво
2 капки етерично масло от нероли
10 мл базово масло жожоба

1 капка етерично масло ветивер
1 капка етерично масло салвия склареа
2 капки етерично масло роза
10 мл базово масло жожоба

По идея на Валентина Славова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *