Билки в Бурканче

Известна част билки позволяват да бъдат използвани за приготвянето на т.нар. маслени извлеци.

Какво всъщност представлява процеса на извличане на екстракта от растенията чрез масло?

Процесът се нарича мацерация и е подходящ за приготвяне на билкови извлеци в домашни условия. Необходими са растително масло и прясно набрани билки. Препоръчително е растителното масло да е студенопресовано, напр. от слънчогледови семки, маслина или бадем. Билките, които са подходящи за този процес са невен, жълт кантарион, лайка, мащерка. Използват се цветовете на растенията.

След като билките бъдат почистени, измити и подсушени, се нареждат в буркан или шише и се заливат с избраното растително масло. Затварят се плътно и бурканът (шишето) се съхраняват на слънчево място за 30-40 дни, докато маслото се насити със съставките на растението. След този период, маслото се прецежда и пресипва в добре подсушени стъклени буркани (шишета). Съхраняват се на тъмно.

Жълтият кантарион успокоява зачервена и раздразнена кожа. Изключително ползен е след излагане на слънчеви лъчи и особено след слънчево или механично изгаряне. Ускорява процеса на регенерация на кожата. Полезен е при охлузвания и рани за по-бързо въстановяване целостта на кожата. Използва се при отичане на крайниците.

Лайката е изключително подходяща за деликатна, чувствителна и алергична кожа. Използва се успешно при много суха, напукана и дехидратирана кожа. Успокоява зачервявания и рани. Действа дълбоко хидратиращо на кожата. Увеличава естествените защитни функции на кожата.

Невенът е изключително подходящ за деликатна, чувствителна кожа. Използва се успешно и при много суха, напукана и неподдържана кожа. Успокоява изгаряния на кожата вследствие прекалено излагане на слънце или механични изгаряния. Действа регенериращо и хидратиращо на кожата. Увеличава естествените защитни функции на кожата.

Арниката е подходяща за нанасяне преди и след физически натоварвания за предотвратяване на мускулни травми. Използва се за успокояване на отоци, предизвикани от удар или мускулно напрежение. Има заздравяващ и регенериращ ефект. Да не се използва върху отворени рани!

Маслените извлеци от линията на Taoasis можете да разгледате тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *