АРОМАТИТЕ НА ЛЮБОВТА

Наближи ли февруари месец, усилено започваме да говорим за любов и вино.

Всъщност за любовта няма граници – нито във времето, нито в пространството. И независимо кой празник ще изберете да отбележите – дали християнският ден на лозаря – Трифон Зарезан, посветен на труда и любовта на българите към лозата и виното или католическият празник – деня на влюбените под покровителството на Св. Валентин, най-важното си остава да обичаме.

Любовта до голяма степен е свързана с обонянието и ароматите. Всеки човек има свой собствен мирис и благодарение на това, което излъчва нашето тяло, ние привличаме или отблъскваме хората, с които се срещаме. Индивидуалният мирис се влияе от много фактори – това, което приемаме вътрешно, като храна, алкохол, цигари; от нашето емоционално и душевно състояние; и разбира се, от ароматите, които ползваме ежедневно.

Ако погледнем назад в историята на римляните, празненствата в чест на бога на виното – Бакхус били неизменно съпътствани с ароматните благоухания на рози. Неслучайно розовото масло е наричано „кръвта на Венера” , тъй като Венера е римската богиня на любовта.

Уханието на рози е истински парфюм на любовта.

Древните гърци вярвали, че розовият храст е поникнал от морската пяна, в която се е родила богинята на красотата и любовта – Афродита. От там и розовото масло е едно от маслата известни като афродизиаци.

Розовото масло и розовата вода съдържат химическото съединение фенилетиламин, което се произвежда при първите трепети на влюбване. Историята разказва, че Клеопатра спяла на възглавница, пълна с розови листенца и се къпела с розова вода, а нейната сила да привлича се криела в разнасящите се около нея благоухания.

Използвайте щедро аромата на рози, ако искате да привлечете вашия любим. Започнете с храната – ароматизирайте напитките или десерта с екстракт от рози. Декорирайте интериора с купи, пълни с розова вода, в която плуват нежни листенца от рози. Напръскайте завесите и мебелите с розова вода. И разбира се, не забравяйте няколко капки розово масло зад ушите. Нежното, сладко ухание на рози ще ви накара да се чувствате като истинска кралица на любовта.

Друг известен афродизиак е жасмина. Жасминът е едно от най-деликатните растения. Неговият аромат е също толкова нежен, фин, но изключително съблазнителен и примамлив. Не случайно се слави с двойнствена природа – неговият аромат успокоява, премахва тъгата и отнема от напрежението, но в същото време е способен да повдигне мощни вълни на възбуда. Комбинацията от масла от роза и жасмин е силно разтърсваща сетивата и една от основните в парфюмните композиции. Неговият потенциал се разкрива кога се използва загатнато. Можете да си направите жасминова вода, като в голяма бутилка с вода добавите 2-3 капки масло от жасмин. След като разклатите хубаво, можете да освежите вашия интериор с жасминовата вода или да облеете косата си с нея. Добавяйте няколко капки и когато си вземате вана, топлината и влажността ще разкрият пълната същност на жасминовия аромат.  Като допълнение към романтичната вечер можете да поднесете жасминов чай – зелен китайски чай, ароматизиран със сушени жасминови цветчета.

Сред ароматите на любовта се нарежда и цветния, леко цитрусов и горчив аромат на нероли. В края на 16 век принцеса Ана-Мари Орсини, принцеса на Нерола, започнала да използва същия прекрасен аромат, който се носел в околностите на града, когато портокалите цъфтят напролет. От там и маслото от цветята на горчивия портокал са известни като нероли. Това ухание се свърза със слънцето и Средиземноморието. Нероли е мощен антидепресант, успокоява и неутрализира умората. Свежото ухание е предпочитано както от нежната половинка, така и от силния пол. Маслото от нероли в съчетание с масло от жожоба е идеално съчетание за арома масаж. Чудесно допълнение за вечерта би бил нежния аромат на нероли, стелещ се от ароматна лампа, а резултатът ще бъде приятна, отпускаща атмосфера, която естествено ще ви предразположи към вашия партньор.

Трябва да отделим специално място и на иланг-иланг.  В превод името му означава цвете на цветята и идва от Южна Азия. Това определено е масло с аромат на мечти и копнежи. Неговото омайващо и сладко ухание могат да ви пренесат в един различен свят, изпълнен с чувственост и страст. Маслото от илан-иланг изостря сетивата и успокоява състоянията на страх, ревност и гняв. Препоръчително е да си използва в ниски концентрации, тъй като ароматът му е изключително силен. Ако искате да привличате погледи и внимание, изберете това ухание. Напръскайте косите си с вода от иланг-иланг или носете арома медальон с няколко капки масло от иланг-иланг. Със сигурност ще носите със себе си дух на екзотичност и загадъчност.

Доверете се на вашия вътрешен глас и нека той определи вашия аромат на любовта. Интуицията ще ви подскаже кое ухание най-добре ще допълни вашия индивидуален мирис, така че да се чувствате хармонично и да изглеждате привлекателно.

Използвайте само чисти етерични масла с гарантирано качество, за да може максимално да използвате силата им.

Помнете, че природата е нашия дом, а нейните аромати наши приятели. Обичайте себе си и всичко, което ви заобикаля и нека любовта е винаги с вас!

Един коментар към “АРОМАТИТЕ НА ЛЮБОВТА”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *