Какво (не)знаем за синтетичните аромати?


Напоследък стана много модерно, да не кажем задължително да сме обградени от всякакви устройства, пръскащи и разнасящи синтетични аромати в лицата ни. Аромати на море, на прясно окосена ливада, на току-що изпечени курабийки, на горски плодове се носят в колите, жилищата,  офисите, магазините, салоните за красота, фитнесите.

А знаем ли какво всъщност ни залива ежедневно? Замисляме ли се защо толкова много хора напоследък страдат от алергии – респираторни или кожни, защо всяко второ дете използва антихистаминов препарат от най-ранна възраст, и защо 21 в. е белязан от бум на алергиите. Безспорно, причините са много, но не трябва да подценяваме факта, че синтетичните аромати са едни от основните причинители на алергии.

Синтетичните аромати възпроизвеждат ароматите на растенията, но 95% от тях са продукти на петролната индустрия. И като такива те са изключително вредни и токсични за нашето здраве. Независимо, че наподобяват ароматите на истинските растения, те нямат тяхното ароматерапевтично въздействие. В повечето случаи са по-евтини и по-трайни. Но в сравнение с ниската цена, която плащаме за тях, цената на нашето здраве е изключително висока.

Едни от най-популярните петролни съставки, присътващи в синтетичните ароматизатори са фталатите и синтетичните мускуси.

Фталатите са разтворители, които се добавят към ароматните композиции заради способността им лесно да се изпаряват на стайна температура.  Това ги прави идеални носители за ароматите. Добавяйки фталати към формулата, композицията става „по-благоухана”, защото именно при изпарение на фталатните молекули, аромата има възможност да се разнася по-лесно във въздуха. За нещастие, това означава също, че фталатите лесно влизат в белите дробове и тялото, където причиняват редица поражения. Излагането на фталати се свърза с репродуктивни разстройства, рак, детска астма и алергии. Факт е, че тяхното наличие в продуктите рядко се обявява.

Синтетичните мускуси се произвеждат като заместители на естествените мускуси. Мускусите са основна съставка в ароматните композиции, тъй като усилват ароматизиращите свойства на другите вещества в нея. Особено опасни са мускус кетон, който  увеличава карциногенния ефект на други вещества, натрупва се в кръвта, мастните тъкани и млечните жлези, преминава дори бариерата на плацентата и мускусен ксилен, който е канцерогенен, действа подобно на мускус кетона.

Нашите съвети:

  • Избягвайте синтетичните аромати, те са навсякъде около нас.
  • Използвайте чисти етерични масла, които освен че ще ароматизират приятно, ще оказват и благотворно влияние върху вашето здраве със своите ароматерапевтични свойства.
  • От някои плодове няма начин да се произведат етерични масла, като напр. ягода, праскова, ябълка, круша. Ако съдържанието върху опаковката твърди, че в състава на ароматизатора са включени такива масла, знайте със сигурност, че това са синтетични аромати.
  • Когато избирате готови натурални арома композиции, предварително се запознайте със състава и гаранцията за качество на продукта. В много случаи производителите заменят етеричните масла със синтетични масла.
  • Мислете глобално – това, което е полезно за вас е полезно за околните, полезно е и за нашата планета Земя.


Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *