Предай нататък – Ароматната история на Роси Михайлова от Фолиса

– Роси, разкажи ни с няколко изречения за себе си, как се роди идеята да се занимаваш с ароматерапия?
– До момента, в който приех ароматерапията (и изобщо терапията) като свое призвание пътувах дълго, бавно и лъкатушещо.
Първоначалната ми професия е медицинска сестра. Още по време на обучението си като такава бях пленена от удивителната мъдрост и сложност, с която сме устроени хората – клетките, органите, системите, невероятната синергичност между тях и същевременно невъзможността на човешия ум да изследва и разгадае докрай собственото си тяло. И още повече – уникалната способност на това чудно тяло да се стреми към поддържане на синхрона в себе си, да се самовъзстановява и обновява в някаква степен.
Започна да ме впечатлява и нещо друго, което се затвърждаваше в последващите години практика в здравната система – факта, че медицината напредва много по отношение на диагностиката, но не особено откъм лечение, понеже то е предимно симптоматично, тъй като за повечето заболявания е ясна клиничната картина и симптоматиката, но относно причината за възникване на болестта често липсва еднозначност и категоричност. Всички тези наблюдения ме насочиха още тогава и все по-прогресиращо през годините към търсене и прилагане на природни методи за лечение винаги когато е било възможно за мен, семейството, близките и познатите ми.
Конкретно ароматерапията почуква два пъти „на вратата ми“ (чрез хора и четива), но аз нито й отварях, нито я отпращах. Докато на третото „почукване“ се почувствах подтикната да пооткрехна повечко „вратата“ и целенасочено започнах да търся някаква форма на обучение. Проучвах един, втори, трети вариант, докато попаднах на Валя Славова от Fairy Scents. Проучих я, както и предходните. Не съм си го признавала досега, но да – така си беше. Ровичках из интернет всичко, което можех да намеря относно нея, докато разбрах, че тя е не просто обучител, а човек с кауза. Казах си: „Май намерих моя човек“. Звъннах. Уговорихме се… и приказното пътешествие започна. Валя ме запали, вдъхнови, зарази ме завинаги с арома-любов, с арома-изследователски дух, с арома-страст. От курса получих солидна основа и огромна жажда за още и още… После завърших курс при Любов Петрова (представител на Tisserand Aromatherapy).

С арома-масажите ме запозна Виктория Павлова. След съприкосновенията с тия прекрасни учители аз не си представях вече продължението на живота ми без солидно място на ароматерапията в него. Постепенно решението узря до неотложност и набрах достатъчно кураж и лудост, за да напусна работата си и да започна да правя целенасочени стъпки в новата посока. Още повече, че ароматерапията прекрасно се връзваше с познанията ми по медицина и с една дългогодишна моя тръпка – апитерапията. Междувременно започнах да уча психология във ВТУ и да се обучавам в Института по психодрама, индивидуална и групова психотерапия „Бернхард Ахтенберг“. Е, с тази нова страст-вселена в букета от терапевтичен инструментариум моята представа за цялостен холистичен подход към болестните състояния (психически и физически) е пълна. Както вече казах – пътуването ми дотук беше дълго и бавно, но в момента се чувствам на мястото си в моето парченце от големия пъзел.

– Как се появи интереса към натуралните аромати? Кое е любимото ти етерично масло, и защо?
– Трудно ми е да фиксирам кога точно се е появил интереса ми към натуралните аромати. Откакто се помня харесвам уханията на цветята, градините, поляните, билките, горите, мъха, следдъждовието… Природата ме успокоява и зарежда. Сега като се замисля, май е било въпрос на време да започна това приключение с маслата… Относно любимо етерично масло – в различен период е различно (сменяли са се жасмин, тамян, пачули, иланг-иланг, грейпфрут, ветивер…) Харесва ми да казвам, че ако някога някой ми заяви, че ще бъда заточена някъде и имам право да си взема едно етерично масло, то това несъмнено ще е лавандула. Ако ми дадат право на две масла – второто ще е чаено дърво. Ако ми позволят 3 ще ми стане невъзможно да направя избор, защото навалицата от боричкащи се за 3-тото място масла ще е голяма. Лавандулата – заради нейната многофункционалност, многоликост, балансираност. Впечатлява ме с това, че съдържа вещества от много групи и ги съчетава толкова фино, ненатрапчиво, недоминантно. Като едно малъко шкафче за спешна помощ е. Виждам я като ЕМ, даващо простор на останалите ЕМ, свързващо се по много интересен начин с тях. Като един медиатор. За мен тя е простор, ненатрапчивост, и същевремено присъствие, умиротвореност, деликатност, нежност и заедно с това стабилност и устойчивост.


– Защо избра да работиш с маслата на Taoasis?

Интересен въпрос, с който отново се налага да правя признание: Много съм претенциозна относно маслата. Първо, защото в никой случай не правя компромис с качеството. Вярвям, че както аз, така и всички мои клиенти заслужават продукти с добро качество на добра цена (която да е достъпна и за хора с по-скромни доходи). Същевременно не искам да обезценявам и своя труд (който се е докосвал до ароматерапията знае, че тя е свързана с непрекъснато четене, учене, изследване; освен това всеки човек си е уникален и това предполага често индивидуален подход). Накратко, искам доста – отлично качество на сносна цена, за да мога и аз съответно да предложа подобно като краен продукт на клиентите си. Работата е там, че за да съм сигурна в качеството на дадени масла, на мен не ми е достатъчно наличието на сертификати (знам, чешит съм си, но държа на това поради опит разнороден). За да съм наистина уверена ми е нужно да знам, че за хората, с които си партнирам ароматерапията е не просто търговия или работа, а кауза (така, както е и за мен самата). Съобразно това доверието си относно маслата съм положила единствено на Taoasis (основно), Tisserand, Martina Organic Lavender (за лавандула) и Zoya (за някои базови масла). Конкретно Taoasis ме спечелиха с наличието на гореизброените значими за мен показатели: високо качество, богата гама от масла, адекватна цена (без излишно оскъпяване), казуална отдаденост и посветеност на екипа, гъвкавост и експедитивност при доставките (аз не съм от най-добрите плановици и това качество съм го тествала неумишлено неведнъж), изпипване на детайлите. Какво повече бих могла да искам?

Можете да разгледате страничката на Роси тук: Фолиса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *