Открийте разликите – Ароматерапия, Натурални парфюми и Синтетични парфюми

Много често потребителите се чувстват объркани по отношение на разликите между ароматите в ароматерапията, натуралните парфюми и синтетичните парфюми.
Заради популярността на ароматерапията много хора смятат, че всеки продукт, който е ароматизиран с етерични масла е натурален парфюм. Това, обаче не е така. Всъщност парфюмите, които се изработват изцяло от натурални аромати са сравнително нови на пазара. Натуралният парфюм е изключително енигматичен и се различава значително от ароматерапията и синтетичните парфюми. Ароматерапията и синтетичните парфюми са „абсолютните крайности в ароматната палитра“, докато натуралния парфюм е „по средата“ – споделяйки характеристики и от двата вида.

Обикновено смесването на различни етерични масла в ароматерапията изглежда лесно и е фокусирано върху даден терапевтичен ефект, докато натуралните и синтетичните парфюми за сложна бленда с естетична цел: създаването на усещане за красота. Натуралните парфюми и ароматерапията споделят използването на естествени аромати и есенции като основни съставки, докато синтетичните парфюми са главно, ако не изцяло, създадени от синтетични аромати. Накратко, натуралните парфюми използват съставки от ароматерапията, но преследват естетичните цели на синтетичните парфюми.

Една главна характеристика на натуралните парфюми, която ги отличава от синтетичните е, че уханието остава върху кожата по-кратко време. Натуралните парфюми образуват подобие на аура около тялото, като аромата се излъчва и разгръща постепенно. За сравнение, мириса на синтетичните парфюми много често остава непроменен. Потребителите, които харесват парфюми, които могат да бъдат усетени и разпознати от хората от другата страна на масата по време на вечеря, трябва да се насочат към синтетичните парфюми. Натуралните парфюми не се стремят да постигнат това. Те създават една споделена свързаност между тялото ви и хората, които са близо до вас. Не претендират и не парадират със своето присъствие. Ще бъдат усетени само от хората, които допускате по-близо до себе си. Тази своеобразна интимност може да бъде много съблазнителна. По–бързото отшумяване на аромата и повторното му нанасяне можете да превърнете в чувствен ритуал.

Друга разлика между натуралните и синтетичните парфюми е, че натуралните обикновено са в много по-малка бутилка с по-висока цена. При натуралните парфюми се набляга на изключителността и красотата, както и на високото качество на съставките, ето защо потребителят трябва да разбере защо трябва да плати повече. Това е едно своеобразно завръщане към оценяването на ексклузивните, редки  и ценни материали и тяхната луксозна чувственост, която се проявява, когато започнем да ги използваме в ежедневието си.

Някои хора предпочитат модерността на синтетичните аромати – молекули, които не могат да се открият в природата. Други ще оценят есенциите от екзотични растения, които са използвани при създаването на натуралните парфюми. Бихте се учудили, ако разберете, че боронията, която ухае на смесица между фрезии и малини, всъщност е растение от Тасмания. Или, че зад митичното име choya nakh се крие етерично масло, добивано от мидени черупки от бреговете на Индийския океан. По-интересното е, че например някои аромати като ябълка, слива и праскова, могат да бъдат синтетично пресъздадени, но не и да бъдат извлечени като натурални есенции.

Последните проучвания показват, че търсенето на натурални парфюми се е увеличило значително с достъпа до повече информация за съставките на синтетичните парфюми, появата на блогове за парфюми и аромати и все по-нарастващото потребление на био продукти. Хората стават все по –заинтересовани какво слагат върху телата си като кремове, парфюми, грим и какъв е неговия произход. Когато избирате парфюм не забравяйте – помислете за целта, продължителността на аромата върху кожата Ви, естетиката, съставките, култрата и историята, които стоят зад тях. Изборът е Ваш!

По материали на Манди Афтел, Aftelier Perfumes

Един коментар към “Открийте разликите – Ароматерапия, Натурални парфюми и Синтетични парфюми”

  1. Изключително полезна статия, с нетърпение ще очаквам новини относно натуралните парфюми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *