Довиждане, пролетна умора!

Пролетта е сезон, който всички чакаме с голямо нетърпение, но с нейното идване се появяват често симптоми като сънливост, безпричинна умора и раздразнителност, невъзможност за концентрация. Няколко етерични масла помагат успешно да се справим с неприятните последици от пролетната умора и дори изобщо да не усетим нейното проявление.

Розмаринът
има силно стимулиращо въздействие върху централната нервна система, заради което е изключително подходящ при умора и апатия. Всъщност етеричното масло от розмарин е познато като маслото на ентусиазма. То вдъхва увереност и вътрешна сила. Силният аромат на розмарин активизира нашата памет и концентрация.

Ментата е аромата на доброто настроение. Справя се успешно с умората и липсата на концентрация. Свежият аромат действа силно енергизиращо и активизиращо.

Босилекът оказва положително действие при нервно изтощение и умствена умора. Сладкият подправъчен аромат има силно стимулиращо въздействие едновременно върху ума и тялото. Маслото от босилек вдъхва кураж и увереност.

Лимонът има силно тонизиращ и освежаващ ефект. Със своя свеж, остър, цитрусов аромат подсилва концентрацията, ревитализира и тонизира нервната система. Етеричното масло от лимон е силен имунностимулант, укрепва тялото и се справя с умората.

Портокалът подобно на лимона има силно ревитализиращо и освещаващо действие. Но освен това маслото от портокал се слави като маслото на щастието, предизвиква радост и хармония. Сладкият аромат на портокал намалява напрежението вследствие на стреса.

Лавандулата е маслото подходящо за всеки сезон, заради своите универсални терапевтични свойства. Деликатният аромат въздейства балансиращо върху нервната система, помага при стрес и напрежение и успокоява както ума, така и духа. Лавандулата поддържа умственото и емоционално равновесие, като помага за овладяване на емоциите когато умът е претоварен. Изключително подходящо при депресия и безсъние.

Най-подходящите аромати за сутрин са енергизиращите аромати – мента, босилек, розмарин. Използвайте ги непосредствено след ставане от сън и ще усетите незабавен прилив на енергия.

Съвет: Накапете в банята няколко капки от розмарин, мента или босилек, докато вземате сутрешен душ. Под влияние на влажността, въздействието на ароматите ще е още по-силно.

Ароматите подходящи за през деня са основно цитрусовите аромати като лимон, бергамот, грейпфрут, които ще стимулират умствената дейност, ще засилят концентрацията и ще ви помогнат да сте във форма през целия ден

Съвет: Накапете 1-2 капки масло от лимон върху хартиена салфетка и вдишайте в нея толкова често, колкото имате нужда.
Използвайте на работното си място предмети от естествени материали (дърво, гипс), върху които накапвайте от предпочитаните аромати, за да поддържат вашия тонус и добро настроение.

Вечер използвайте релаксиращи аромати, които ще ви помогнат да се отърсите от натрупаното напрежение по-лесно, ще успокоят нервната система и ще ви предразположат към пълноценна почивка и сън. Това са ароматите на лавандула, ванилия, мандарина.

Съвет: Капнете в арома лампа няколко капки от любимия аромат и се отдайте на неговата магия. Втрийте по 1 капка масло от лавандула в ходилата преди лягане за спокоен сън.
Нашата любима арома комбинация е Сладки сънища – с аромат на ванилия, портокал и грейпфрут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *