Аромати, които да прогонят тъгата…

Свикнали сме да сързваме тъгата с безбрежие- океан от тъга, море от сълзи….но тя е и някак пречистваща, отмиваща натрупалите се емоции, предвещаваща нов прилив на сили. В „преплуването“ и продоляването на тъгата деликатни и верни помощници ще откриете сред натуралните аромати.

В природата няма нищо случайно и ще го разкрием още веднъж в следващите редов. Всичко е простичко и взаимосвързано и зад всеки аромат стои един много дълбок смисъл…потегляме на ароматно бягство, което да ни покаже как и с кои аромати да прогоним тъгата…

Дърветата..
.Етеричните масла, които се добиват от дървесина, кората на дървото ни помагат да стоим изправени, устойчиви, непоклатими. Извикват и дават мощ на вътрешната ни сила и ни напомнят, че подобно на дъветата „израстваме“ не в един момент, а в даден отрязък от време. Това израстване оставя своя отпечатък върху нас – емоциите ни, преживяванията ни, уроците, които сме научили, точно както са кръговете при дърветата, които маркират неговата възраст.

Дървесните аромати ни разкриват, че колкото и трудно да е случващото се, то ние можем да устоим – и на вятъра, на бурята, на пожара или наводнението, на всички несгоди, които ни е поднесъл Животът. Дърветата обикновено разчитат на дълбок и силен корен, който ги заземява и им дава сила – от него именно черпят своята енергия за растеж и устойчивост.

ЕМ Кедър (Cedrus atlantica) Увереност и кураж. Кедърът провокира способността ни да издържим трудните времена. Едновременно има заземяващо действие и ни помага да си представим благоприятния изход от ситуацията.

ЕМ Канела (Cinnamomum zeyl., Cassia) Топлина и комфорт. Точно както кората на едно дърво го защитава от външната серда, сгряващия, успокояващ аромат на Канела ни помага и защитава в несигурни времена. Той е като щит, в моментите, когато трябва да се изправим срещу външния свят в трудни за нас моменти.

ЕМ Сандалово дърво (Santalum album) Тишина и съзерцание. Сандаловото дърво успокоява ума, насърчава медитацията и прочиства негативните мисли. След загубата на любим човек, ароматът на сандалово дърво помага за успокояването на сложните емоции и преодоляването на тъгата. Носи яснота, мир и спокойствие.

Смолите…В природата смолите имат специалната роля да защитават и лекуват дървото от дълбоки рани. Когато едно дърво е наранено, смолата се появява, за да запечата и излекува раната. По подобен начин етеричните масла, добити от смоли са „лечителите“ за емоционалните рани, носят защита и ни връщат стабилността и целостта.

Тамян (Boswellia serrata) Спокойствие и равновесие. Има силно регенериращо действие, както за тялото, така и за ума. Облекчава стрес, напрежение, тревожност. Подпомага обръщането към вътрешното си Аз.

Смирна (Commiphora myrrha) Тишина и баланс. Ароматът на смирна се свързва с чувството за вътрешен покой и мир, точно когато се чувствате отхвърлени, изолирани. Помага за възвръщане на баланса. Носи спокойствие на хора, склонни към напрестанно мислене и правене на планове.

Плодовете…Въплъщават осезаемия потенциал на растението. Те са плода, резултатът от обещаващото развитието на едно семенце в нещо истинско, голямо, необикновено. Ароматите на цитруси са ярки, пъстри проявления на осъзнатия живот—носят жизнерадост, усмивка, наслада.

Бергамот (Citrus bergamia) Радост и светлина. Аромат, който ободрява и носи добро настроение. Гони депресията, тревожността, буди енергията, необходима за обновление. Носи ентусиазъм и провокира чувството да се учудваме и възхищаваме на прекрасното в света около нас.

Грейпфрут (Citrus paradisi) Оптимизъм и енергия. 
 Слънце, уловено в шишенце J. Ще разсее тъмните облаци и ще нарисува една по-ведра картина на живота. Прогонва гнева, вината и облекчава чувството на безсилие, дава сили в собствената енергия да сбъдваш желанията си. Носи позитивност, оптимизъм и свежа енергия.

Лимон (Citrus limonum) Яснота и чистота. Ако сте объркани или смутени, ароматът на лимон ще ви помогне да прочистите мислите си , да се фокусирате върху позитивни неща, ще върне жизнеността ви.

Цветчета...Цветята са сладкото, деликатно послание на Природата. Те носят обещанието, че ще се появи плод, напомнят ни, че животът е красив, но крехък, носят пъстрота и радост. Цветята са олицетворение на самоувереността, любовта, емоционалната подкрепа.

Римска лайка (Chamaemelum nobile) Мир и хармония. Ароматът на римска лайка облекчава чувството на изоставеност и самота, носи облекчение и спокойствие. Намалява раздразнението и безпокойството. Възвръща баланса.

Лавандула (Lavandula officinalis) Прошка и излекуване. Когато тъгата ви натовари и с вина, гняв, потърсете утеха при Лавандулата. Арматът й възвръща баланса, успокоява, и започва да „работи“ по плавното възстановяване на емоциите, намирането на емоционален покой и енергиен баланс. Лавандулата е мощен , но деликатен антидепресант. Премахва безсънието.

Нероли (Citrus aurantium var. amara) Нежност и надежда.
 Ароматът на нероли носи успокоението и надеждата, че нещата ще се наредят в положителна посока. Прогонва гнева и тревогата, премахва необходимостта да контролираме всичко. Извежда от състоянието на тъга.

Роза (Rosa damascena) Състрадание и безусловна любов.
 Лекува отчаянието, премахва гнева, облекчава мъката, отприщва насъбралата се тъга и е източник на дълбока и безусловна любов.

Иланг-иланг
(Cananga odorata) Хармония и страст.
 Екзотичният, завладяващ аромат на иланг-иланг помага да останем свързани с радостта, щастието, които присъстват в живота. Внася чувство на успокоение и омиротворява.

Листа и клонки…В света на растенията листата са „дихателните органи“ —преобразуват светлината, поддържата фотосинтезата, предотвратяват загубата на вода. В ароматерапията, листата и клонките обикновено помагат при изчистването на негативните емоции и ни осигуряват сила, която да ни обнови и да ни заздрави. Ароматите, добити от листа и клонки облекчават дишането и ни зареждат с енергия.

Кипарис
(Cupressus sempervirens) Преобразуване и сила. Освен, че ароматът на кипарис действа изчистващо на физическо ниво, той прочиства и насъбралите се негативни мисли. Успокоява и носи стабилност, дава кураж. Помага да устоим по време на изпитания. Подходящ при предприемането на големи промени в живота, помага да скъсате връзките със старото, да преодолеете несигурността, да продължите напред с чисто сърце.

Индрише(Pelargonium asperum) Баланс и сигурност. Аромат на женственост, индришето окуражава общуването, споделянето, намалява враждебността, омекотява изострените отношения, засилва интуицията. Успокоява неспокойния дух.

Майоран (Origanum majorana) Топла прегръдка.
 Ароматът на майоран гони страха, действа окуражаващо по деликатен начин, заличава желанието за непрекъснато съревнование с другите. Провокира повече грижа за самия себе си, връща спокойствието, утешава.

Корени…Не е изненадващо, че корените имат заземяващо действие – те осигуряват всичко необходимо за правилното развитие на растението. Дават стабилност, баланс и сигурност. Те носят онази скрита, под повърхността подкрепа и потенциал, която ни помага да устоим на премеждията

Джинджифил (Zingiber officinalis) Мотивация и силна воля. Ароматът на джинджифил ни дава нови сили и мотивира, точно когато се чувстваме победени и в безизходица. Подпомага концентрацията. Сгряващото му действие дава енергия на желанията ни и сили да ги сбъдваме.

Ветивер (Vetiveria zizanoide) Заземяване и стабилност.
 Ароматът на ввтивер помага да „стъпим на краката си“ след негативни емоции и да повярваме отново в себе си. Изгражда силна връзка между вътрешните ни корени и силната земна енергия.

Идеи за приложение

Арома инхалатори – Лесен и дискретен начин етеричните масла да си ви под ръка, в джоба или в дамската чанта. Добавете 15 капки от етеричните масла или арома композиция по ваш избор в порцеланова или стъклена купа и напоете памучния тампон на инхалатора.

Арома масаж – В 50 мл. базисно масло се добавят не повече от 15 капки масло от кедърили в комбинация с други според конкретния случай. За повече информация се консултирайте с ароматерапевт

В арома лампа – 3-5 капки в арома лампа.

Арома вана– 5-8 капки етерично масло добавете към супена лъжица базово масло, например от сладък бадем. Добавете към водата и разбъркайте енергично.

По материали на theuntamedalchemist.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *