Вълшебния свят на Атарите

Dумата ‘attar’, ‘ittar’ или ‘othr’ е арабска дума и означава ухание.

Itar (от хинди) или познат още като Атар, всъщност е натурално парфюмно масло, извлечено от растения. Най-често се използват масла извлечени чрез парна дестилация, те се дестилират в база (като например сандалово дърво) и се оставят да отлежат. Периодът на отлежаване може да продължи между една и 10 години, в зависимост от желаните резултати.

Получените натурални парфюми са много високо концентрирани, обикновено се продават в много малки количества в украсени кристални бутилчици и не са никак евтини. Атарите са особено популярни в Близкия и Далечния Изток, Индия, Пакистан, Бангладеш. Атарите се използват в целия Източен свят от хиляди години. Тези 100%-ви натурални парфюми не съдържат алкохоли химикали.

Технически атарите са дестилати на цветя, билки, подправки и други материали, като например глинени съдове в сандалово дърво/течни парафини като се използва хидро дестилация. Традиционно в Източния свят се смятало за обичай владетелите да подаряват атари на своите гости в момента на тяхното заминаване.
От хиляди години се вярва, че атарите привличат ангелите, добрите сили и отблъскват тъмнината и злите духове.

Историята на индийските парфюми е стара, колкото самата цивилизация в Индия. Архелогически находки доказват, че от най-древни времена в Индия ароматните растения са били на почит. С времето, ароматни масла са добивани чрез пресоване, пулверизиране или дестилиране на ароматни растения.
На брега на свещената река Ганг, на 80 км от Канпур в Утар Прудеш се намира вече почти забравения древен град Каннауж . Днес обаче, градът с гордост носи прозвището „Градът на Атарите“ или парфюмният град на Индия. Там се произвеждат най-много атари в Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *