Цитрусовите етерични масла – кои точно са фототоксични?

Знаете ли, че всъщност някои от цитрусовите етерични масла не са фототоксични?

Обикновено при споменаването на етеричните масла от цитруси винаги четем/слушаме предупреждения за фототоксичност (появата на тъмни пигментни петна след излагането на слънце веднага след нанасянето на продукт с цитрусовите етерични масла).

По принцип цитрусовите масла могат да бъдат използвани без притеснение за фототоксичност, ако се спазват някои основни правила за безопасност. Но също е факт, че някои хора са по- разсеяни, дори нехайни и е необходимо да се акцентира и да се обясни подробно, за да бъдат избегнати нежелани реакции върху кожата.

Изброените по-долу етерични масла от цитруси не предизвикват реакция на фототоксичност и могат безопасно да бъдат използвани в продукти за кожата:

Етерично масло от мандарина (Citrus reticulate)
Етерично масло от сладък Портокал(Citrus sinensis)
Етерично масло от Лайм (метод на извличане –парна дестилация) (Citrus aurantifolia)

В изчерпателната книга на Робърт Тисеран Essential Oil Safety са поместени много полезни разяснения и принципи на използването на етеричните масла и избягването на фототоксичността. Ето някои откъси от книгата по темата :

За безопасна употреба на етеричните масла от цитруси, можете да използвате следното разреждане в 30мл Базово масло:
ЕМ Бергамот (метод на извличане – студено пресоване) — 2.4 капки ( можете да закръглите на 2 капки на 30 мл Базово масло)
ЕМ Лимон (метод на извличане – студено пресоване) — 12 капки на 30 мл Базово масло
ЕМ Лайм (метод на извличане – студено пресоване) — 4.2 капки ( можете да закръглите на 4 капки на 30 мл Базово масло)
ЕМ Грейпфрут (метод на извличане – студено пресоване) — 24 капки на 30 мл Базово масло

Ако обичате свежите, енергизиращи цитрусови аромати и искате да се възползвате от многобройните им терапевтични свойства – заложете на безопасната им употреба.

Запомнете, всички фототоксични масла могат да се използват, ако се нанасят на участъци от кожата, които не се излагат на пряка слънчева светлина.

Материалът е по публикация на Aromahead

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *