Натуралната парфюмерия като Изкуство

Натуралната парфюмерия е изкуство – изкуство, толкова старо, колкото човешката цивилизация и толкова ново, колкото последната реколта от рози от България и Турция, жасмин от Египет и лимони от Флорида.

Това изкуство ни свързва с древните храмове на Египет, изпълнените с ухания джамии на Близкия Изток, местното население на Америка и древните храмове на Китай, Индия и Далечния Изток. Доказателства за това са многобройните парфюмни съдове, които са намирани сред артефактите на най-древните цивилизации.

Натуралната парфюмерия е с история на хиляди години. Парфюмеристите са практикували това изкуство, като са черпили идеи и вдъхновение от природата. Терминът „натурална парфюмерия“, обаче се оформя преди около 10 години, като все повече са хората, които желаят да се разграничат от конвенционалните парфюми и да открият алтернатива на синтетичната парфюмерия.

През 1800г. преди да стартира развитието на химическата индустрия, която променя изцяло процеса на създаване на парфюми, натуралната парфюмерия е съществувала, но не се е наричала така. Парфюмеристите са си били просто …парфюмеристи. Сега през XXI век натуралната парфюмерия е логичната следваща стъпка за много ароматерапевти. Това е пътят назад към природата.

Само по себе си създаването на един натурален парфюм е истинско изкуство, което изисква виртуозни и артистични умения.

Парфюмеристът е като художник – неговата палитра е богатството от етерични масла, носът му е неговият инструмент, а кожата – платното върху която „рисува“, капчица по капчица благоухания, докато сътвори своя ароматен шедьовър.

Парфюмерията като форма на изкуството споделя терминологията и на музиката. Отделните аромати са наричани нотки, комбинацията от аромати създава акорди, а един парфюм е завършена хармонична композиция.



Натуралните парфюми на Taoasis можете да разгледате тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *