Ароматерапия по време на бременност и раждане

Употребата на етеричните масла по време на бременността има много ползи, но крие и известни рискове. Поради това ароматерапията през този важен период трябва да се използва разумно и предпазливо.

За справяне с неприятните сутрешни неразположения като гадене и повръщане през първите месеци от бременността, много подходящи са етеричните масла от джинджифил, лимон и сладка мента. Препоръчително е да ги използвате сутрин в арома лампа в следната комбинация:
2 капки етерично масло от джинджифил
2 капки етерично масло от лимон
1 капка етерично масло от сладка мента

Физическата умора и подуването на крайниците е друго често срещано оплакване от бременните. Етеричните масла, които намаляват отоците и съживяват тялото са лавандула, грейпфрут, индрише, бергамот.
Най-добре е, ако ги използвате вечер под формата на арома вана:
1 капки лавандула
2 капки грейпфрут
2 капки индрише

Преди да се добавят етеричните масла към водата във ваната, добре е да се разредят в малко базово масло, например в 2 мл масло от сладък бадем или зехтин.

Бременните жени често се оплакват от безсъние или страхове, които ги държат будни по цяла нощ. За успокояване на нервната система и пълноценна почивка, подходящи етерични масла за този период са лавандула, мандарина, портокал, бензое, нероли, иланг-иланг и сандалово дърво.
Могат да се използват в арома лампа или в арома вана преди сън.
Можете да си направите рол-он със следните масла, които да нанасяте върху слепоочието, зад ушите, врата и на китките преди лягане:
1 капка иланг-иланг
2 капки мандарина
1 капка бензое

Добавете капките етерични масла в 10 мл масло от жожоба в стъклен рол-он.

Притеснението от появата на стрии занимава бременните от момента, в който научат хубавата новина. Ароматерапията е чудесно решение за превенция срещу този проблем. Етеричните масла, които се грижат за еластичността на кожата са сладък портокал, мандарина, нероли, лавандула, а базовите масла от сладък бадем, авокадо, шипка, кайсиевия ядки, арган, карите и какао са подходящи за хидратация и подхранване на кожата в този период.

Използвайте масажно масло за зоната на корема, ханша и бедрата още от първите месеци на бременността. Най-добре е да го нанасяте сутрин и вечер.
Подходяща комбинация за грижа за кожата срещу стрии е следната:
5 капки лавандула
3 капки етерично масло от нероли
7 капки етерично масло от сладък портокал
Добавете етеричните масла в 50 мл от следната смес базови масла:
20 мл базово масло от авокадо
10 мл базово масло от шипка
20 мл маслен извлек от невен


Следродилната депресия
е често срещан проблем при родилките, който успешно може да се реши с помощта на етеричните масла от роза, жасмин, бергамот, сладък портокал, бензое, лавандула и тамян. Ароматите на тези масла действат балансиращо на хормоните и спомагат за по-лесно адаптация към промените. Етеричните масла могат да се използват в арома лампа или арома вана.

По време на бременността не всички етерични масла са безопасни за употреба. Някои крият рискове от предизвикване на контракции и други нежелани реакции. Препоръчвам ви да използвате само тези етерични масла, които са подходящи за този период.

Статия и рецепти:Валентина Славова
Посочените етерични масла, базови масла и маслени извлеци ще откриете на www.ekomag.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *