Направи си сам: Ароматни масла

Лятото е идеалното време, в което можем да приготвим сами масла от ароматни билки. Така наречените маслени извлеци се получават чрез накисване на билките в растително масло.

Най-добре е маслото да е сравнително стабилно, каквито са зехтина или маслото от слънчогледови семки. Билките трябва да се берат рано сутрин и от незамърсени райони. Задължително трябва да се изсушат за няколко дни, защото влагата в тях може да предизвика бързо разваляне на маслото. След като са достатъчно сухи, билките се нарязват на ситно и се поставят в чист и сух буркан. Заливат се с масло, така че напълно да покрие растителния материал. Билките престояват в маслото между 30-40 дни като бурканът с тях се съхранява на тъмно и прохладно място. След този период, маслото се прецежда и се съхранява в тъмна бутилка в хладилник. Срокът на годност е между 8-12 месеца.

Маслените извлеци от ароматни билки са подходящи както за терапевтични, така и за козметични цели. В сравнение с етеричните масла, маслените извлеци не са така концентрирани, което ги прави приложими при бебета, деца и чувствителни към аромати хора. Не по-малко предимство е, че за разлика от етеричните масла, сами можем да си приготвяме в домашни условия маслените извлеци. Чрез тях можем да извличаме аромати на растения, от които не могат да се добият етерични масла.

6 маслени извлека от най-популярните билки през лятото:

1. Жълт кантарион – Има регенериращо действие. Използва се при натъртвания, мускулни травми, невралгични болки и изгаряния.
2. Лавандула – Действа успокояващо и регенериращо. Използва се при проблеми със съня. Подходящо за всеки тип кожа, включително бебешка и детска.
3. Лайка – Има успокояващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Използва се за суха и чувствителна кожа.
4. Мащерка – Има болкоуспокояващо, противовъзпалително и стимулиращо действие. Подходящо за мазна и смесена кожа.
5. Невен – Има успокояващо и противовъзпалително действие. Подходящо за чувствителна и суха кожа. Намира широко приложение в продукти за напукана кожа.
6. Розмарин – Има ревитализиращо, тонизиращо и регенериращо действие. Ефикасно при мазна и смесена кожа. Подходящо в антицелулитни комбинации.

Рецепта за масажно масло с регенериращо и противовъзпалително действие.
Маслото е подходящо при възпалена и зачервена кожата вследствие на механично изгаряне или излагане на слънце.

15 мл маслен извлек от невен
10 мл маслен извлек от лавандула
5 мл маслен извлек от жълт кантарион
10 мл масло от шипка
5 мл масло от авокадо
5 капки етерично масло от роза
5 капки етерично масло от смирна
5 капки етерично масло от немска лайка

Статия и рецепти: Валентина Славова
Всички изброени съставки за рецептата ще откриете на www.ekomag.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *