Ароматерапия за сърцето

Като един от най-важните органи в тялото, който е отговорен за правилната циркулация на кръвта, сърцето се нуждае от обгрижване и внимание. Храната и движението безспорно са важни за функционирането и поддържането на сърцето в добра форма. Сърцето също бива свързвано с емоционалните реакции като радост, тъга, гняв. Стресът и силните вълнения определено не се отразяват положително върху неговото състояние. Ароматерапията предлага алтернативен начин за грижа за сърцето, както физически, така и емоционално.

Етеричните масла са в състояние да регулират кръвното налягане, нормализират пулса, и влияят особено положително върху нивата на стрес. Помагат ни да се справим с емоционални състояния като тъга вследствие на раздяла или загуба, гневни изблици, депресивни състояния. Един от най-ефикасните начини за употребата им, когато искате да въздействате върху сърцето и неговата дейност, е вдишването на ароматните молекули. За целта можете да използвате етеричните масла в арома лампа или накапани върху предмет от естествен материал като дърво, вълнен филц, хартиена салфетка.

На първо място ще поставя етеричното масло от Роза дамасцена. Не случайно това растение се свързва още от древността с любовта и прошката. Ароматът на роза е като балсам за сърцето. Лекува тъгата и загубата, и отваря сърцето за любовта. Нежното розово ухание има силата да върне радостта от живота и да му придаде нов смисъл, дори когато говорим за тежка депресия.

Етеричното масло от Лавандула балансира сърдечния ритъм и намалява високото кръвно налягане. Справя се успешно с безсънието, неспокойния сън и кошмарите. Действа успокояващо и отпускащо при напрежение, силна тревожност и стресови ситуации. Балансира силните емоции и вълненията.

Друг аромат, който има лечебно действие върху сърцето е този на етеричното масло от Индрише. Индришето се свързва с детето в нас, с чистата радост от живота и всичко, което ни заобикаля. Чрез своите балансиращи качества, помага за възстановяване на равновесието, при силна раздразнителност или променливи настроения. Регулира кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

Етеричното масло от Иланг-иланг има едновременно стимулиращо и успокояващо действие. Това го прави много подходящо за балансиране и успокояване на избухвания, нервни изблици и променливи емоции, които не се отразяват положително върху дейността на сърцето. Иланг-иланг се справя успешно с депресии, проблеми със съня и силен стрес. Ароматът му понижава кръвното налягане.

Етеричното масло от Тамян има силни балансиращи и възобновяващи свойства. Ароматът му носи мир и хармония като по този начин успокоява силните емоции и намалява тревожността. Тамянът насърчава прошката и приемането. Помага при състояния на тъга, агресия и гняв.

Етеричните масла от Мандарина, Грейпфрут и Портокал
тонизират сърдечната дейност и подобряват кръвообращението. Цитрусовите аромати често се асоцират с радостта от живота и позитивната нагласа. Много подходящи са при хронична умора, постоянен стрес, натрапчиви мисли и депресивни състояния. Мандарината благодарение на своите седативни качества успешно се прилага при безсъние. А грейпфрута и портокала намират приложение при тъга и гневни изблици.

Използвайки ароматите на тези етерични масла, вие едновременно въздействате както на физическото си състояние, така и на своите емоции и мисли.

Ако целенасочено искате да работите за сърдечна чакра и сърцето, можете да използвате по време на медитация или йога праткита следната комбинация от масла.

В стъклен рол-он, смесете 10 мл масло от жожоба (може и сладък бадем) със следните етерични масла:
– 4 капки етерично масло от роза дамасцена
– 3 капки етерично масло от сладък портокал
– 3 капки етерично масло от лавандула.

Нанасяйте от получената смес върху китките, зад ушите и върху дланите си, като периодично вдишвате аромата от тях. Етеричните масла в тази комбинация отварят сърцето, насърчават прошката и приемането, успокояват тревожните емоции и мисли, и създават радостно усещане.

Статия и рецепти: Валентина Славова
Всички изброени етерични и базови масла можете да откриете в www.ekomag.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *