Розата – Кралицата на цветята

Кое е най-прекрасното на розата – свенливата красота на нежната розова пъпка или разкоша на разцъфналия цвят?  
                
Джордж Барлоу, английски поет

Повече от всяко друго цвете, Розата е била и продължава да бъде вдъхновение на различните култури още от древността до наши времена. Светът на розите е необятен – толкова древни и познати и същевременно толкова мистериозни и магнетични.

С аромат на рози

От както розата влиза в състава на първия парфюм – Унгарската вода, розовото масло е едно от най-използваните и високо ценени съставки в парфюмерията и до наши дни. Най-ароматните сортове рози, които се използват в произвоството на парфюми са Rosa centifolia (т.нар. персийска роза) и Rosa damascena (дамаска роза). За получаването на 1 кг. розово масло са необходими от 3 до 5 тона розов цвят. От изключително значение за качеството на маслото има ранното събиране на цвета от преди зазоряване до 10:30 ч. Цветовете трябва да са свежи и напълно разцъфнали. Посредством воднопарна дестилация се получава т.нар. ото или атар. Извличането чрез летливи разтворители води до по-голям добив, дори полученият аромат в действителност е по-силен. Продукът обаче не е етерично масло, а т.нар. конкрет и се допуска да бъде използван единствено в парфюмерията. След отстраняване на восъците и неразтворимите съставки на конкрета, се получава абсолю, също използвано единствено в парфюмерията.

България е сред най-големите производители на розово масло, като основно се отглежда сорта Rosa damascena. Франция и Мароко отглеждат предимно Rosa centifolia, от която произвеждат розово абсолю.

Освен в парфюмерията, розовото масло е изключително ценна съставка в козметиката. Розовото масло влиза в състава на първия колд крем. Етеричното масло от рози е много подходящо за суха кожа, срещу бръчки и петна по кожата.

Розата и сандаловото дърво са известни афродизиаци, а комбинацията от тях е направо неустоима.

Вземете 15 мл. масло от жожоба, добавете 15 к. етерично масло от роза и 10 к. етерично масло от сандал и ще получите парфюмно масло, което можете да нанасяте върху всички участаците от тялото, където се улавя пулс, а именно свивките на китките, лактите, коленете и зад ушите.

С вкус на рози

Розовата вода е широко използвана в кухнята за ароматизиране на сладкиши.
Розовите цветчета се използват за приготвянето на розово сладко и мед, както и розов ликьор.
Чаят от рози е много деликатен и балансиращ.

Един коментар към “Розата – Кралицата на цветята”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *