Попитай Валя – Март 2019

– Валя, разкажи ни малко повече за османтуса.
– Османтусът е храст, който принадлежи към същото ботаническо семейство на жасмина и люляка, и е известен с това, че изсушения му цвят се използва за ароматизиране на черния и зелен чай в Китай.
От неговите цветове се получава една от най-скъпоструващите парфюмни съставки – абсолю от османтус.
Ароматът се числи към цветните нотки, но с плодови и зелени подтонове. Наподобява нещо средно между сушени кайсии и стафиди. Улавя се съвсем лека пикантност.
Този така богат аромат дава възможност за най-различни съчетания с роза, иланг-иланг, канела и цитруси.

– Базовите масла със загряващо и охлаждащо действие – кои са те и в какви комбинации е добре да ги ползваме?
– По-скоро бих разграничила базовите масла на следните два принципа:
– Базови масла с противовъзпалително действие, които намаляват зачервяването, възпалението, успокояват кожата при слънчеви изгаряния или механични такива. Това са маслата от сладък бадем, жожоба, маслина, авокадо, кайсиеви ядки, кокос, бабасу.
– Базови масла със стимулиращо действие, които загряват и активизират кръвообращението. Такива са маслата от черен кимион, лешник, синап, сусам.

-За аромалампите – препоръки за употреба – колко често, с каква дневна продължителност?
– Арома лампите са чудесно допълнение в ежедневието ни, но както с всяко нещо, така и с тяхната употреба не бива да се прекалява. При нужда, т.е. здравословен проблем могат да се използват по 2-3 пъти дневно по 2 часа максимум. За ароматизиране на помещенията могат да се използват 1-2 пъти дневно по 1 час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *