Ароматерапия през Лятото

В сезона, когато прекарвате възможно най-много време навън, добре е да знаете кога и как можете да разчитате на ароматерапията.

В горещото време препоръчително е да избягвате нанасянето върху кожата на някои етерични масла. Любимите на повечето хора цитрусови етерични масла от лимон, грейпфрут, бергамот, лайм е желателно да бъдат нанасяни минимум 8 часа преди излагане на слънце. Това означава, че ако сте на почивка на морето и решите да се възползвате от масаж в по-топлите обедни часове, задължително попитайте вашия масажист дали в масажното масло има някое от изброените етерични масла.

Рисковете, които крие употребата на тези масла върху кожата при излагане на силно слънце, са зачервяване и сърбеж, изгаряне, алергична реакция или пигментиране на кожата. Същото предупреждение относно тези етерични масла се отнася, ако сте на почивка високо в планината. Не се лишавайте от свежите аромати на цитрусовите масла. Можете да ги използвате за вдишване през деня или за нанасяне върху кожата вечер. Добрата новина е, че маслата от сладък портокал и мандарина не съдържат в химичния си състав тази съставка, която води до възможните реакции при контакт със силни слънчеви лъчи.

След плаж и излагане на слънце, можете да хидратирате и успокоите зачервената кожа с помощта на три много ценни масла – маслените извлеци от невен, лайка и жълт кантарион. Можете сами да приготвите тези екстракти, като накиснете цвета на невена, лайката или жълтия кантарион в подходящо растително масло, например зехтин или слънчогледово масло. Така накиснатите цветове трябва да престоят в маслото в плътно затворен стъклен съд минимум 30 дни на слънчево място. След което маслото се прецежда и е готово за употреба. И трите масла са много ефикасни при изгаряне от всякакъв сорт и действат успокояващо при кожни възпаления. Въпреки това, запомнете, че масленият извлек от жълт кантарион не бива да се използва преди излагане на слънце поради същите причини както при етеричнита масла от цитруси.

След горещия ден, прохладната вечер винаги носи наслада, но ако сте на място с комари, удоволствието ви може да не е пълно. Етеричните масла от лавандула, цитронела, босилек, индрише и лютива мента са ефикасно средство да държим комарите далече от себе си. Най-добре е да си приготвите спрей с няколко от посочените масла и да го използвате на всеки 2 часа докато сте навън.

Рецепта за спрей срещу комари
50 мл стъклено шише с пулверизатор
45 мл флорална вода от лавандула
5 мл спирт
8 капки етерично масло от лавандула
8 капки етерично масло от цитронела
4 капки етерично масло от босилек

Към алкохола добавете капките етерични масла, след което разредете с флоралната вода. Така получения спрей можете да използвате в рамките на 6 месеца. Подходящ е за деца над 7 години. Ако искате да приготвите спрей срещу комари за деца под 7 години, използвайте само етеричните масла от лавандула и/или индрише.

Ако вече сте нахапани от комари или други нежелани насекоми като пчели и оси, можете да използвате етеричните масла от лавандула и чаено дърво, за да успокоите и предотвратите допълнително възпаление. Можете да използвате маслените извлеци от невен и лайка като база за разтваряне на етеричните масла и с така получената бленда да третирате мястото на ухапване.

Като последна препоръка за летните месеци ще ви посъветвам да ползвате често флоралните води от лавандула, роза, лайка, мента или маточина. Те имат освежаващ и тонизиращ ефект. Флоралите води съдържат значително по-малко количество етерично масло в себе си. Имат лек, приятен аромат. Хидратират и успокояват кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *