Лауданум * – Аромат на спокойствие

Ботаническо наименование: Cistus ladaniferus
Аромат: Топъл, сладък, билков, интензивен

Храстът Цистус, наричан още скална роза расте по планински склонове в Средиземноморието. Понеже цветовете му са изключително крехки, в миналото често са правили асоциации за него с крехката и чувствителна човешка душа. Именно поради тази причина е подходящ за ситуации за намиране на душевен мир, лекуване на емоционални рани.

От смолата на този храст се получават етерично масло и абсолю от лауданум.

Ароматът на лауданум е изключително ценен след травмиращи преживявания. Носи топлина и спокойствие след инциденти, стрес, шок. Успокоява емоционалната болка, лекува нараненото сърце, връща стабилността, подготвя ни за прехода към ново начало. Релаксира нервни напрежения и гони безсънието.

Етеричното масло от лауданум е подходящо в кризисни ситуации, когато се чувствате сякаш светът ви се е разбил на парчета. С негова помощ осъзнаваме, че след „мрачната нощ, има и зора“, че изпитанията са преходни.

Понеже ароматът му е доста интензивен, се препоръчва да бъде използван в по-ниски концентрации и в комбинация с други масла като лавандула, жасмин, портокал, нероли, лимон, ванилия, бензое.

* Да не се бърка етеричното масло от лауданум с известната в миналото тинктура от опиум, също позната под името лауданум
На английски език етеричното масло от лауданум е Cistus essential oil, а абсолюто е известно като Labdanum absolute.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *