5 въпроса към Валентина Славова (Fairy Scents и Еко Маг)

1. Защо Taoasis? Как ги избра за партньори?
Бях на изложението BioFach в Германия, когато погледът ми беше привлечен от стелаж, на който бяха наредени етерични масла и които бяха сертифицирани за кулинарни цели. Аз съм голяма фенка на аромата на лимон и портокал в сладкишите, но заради това, че масово тези плодове са обработвани с химикали и оцветители, не употребявам корите им за храна. В последствие се запознах със собственика и хората, които стоят зад Taoasis.

Допадна ми това, че Аксел Майер, собственика и основателя на марката е живял известно време в Индия, където е изучавал ароматите от Природата. Бях впечатлена, че той и сина му пътуват, за да се срещат дори с най-малките производители на етерични масла. Стремят се да ги стимулират и подкрепят. Освен всичко, не мога да скрия, че бях впечатлена, че той харесва много България и етеричните масла, които се добиват тук. Това личи и от непрекъснатото увеличаване на асортимента на етерични масла, които се произвеждат в България.

2. Кое е най-важното, което всеки трябва да знае, когато реши да се лекува с ароматерапия? Безопасен ли е вътрешният прием на етерични масла?

Най-важното нещо е да знае, че ароматерапията не отрича традициония начин на лечение, дори напротив. В ароматерапията имаме правило, че за да се проведе правилно лечение и да се изберат най-подходящите етерични масла, първо трябва да има поставена правилна диагноза. Без нея всеки опит за
лечение с етерични масла е като стрелба напосоки.

Също така много важен принцип в ароматерапията е, че по-малко е винаги по-добре. Ароматерапията не разглежда човека само като физическо тяло. Етеричните масла въздействат както на физическото тяло, така и на нашите емоции, мисли и поведение. Всички обучения, които съм преминала отричат вътрешния прием на етерични масла за лечение.

Благодарение на тази база познания и опита през годините, сама се уверих, че вътрешният прием на етерични масла крие повече опасности, отколкото ползи. Важното е да се разбере, че етеричните масла не са хранителни добавки и техният принцип на действие е различен от този на лекарствата и другите препарати за лечение. Те действат чрез силата на аромата, бивайки вдишвани или нанасяни върху кожата.


3. За какво трябва да внимаваме, когато купуваме етерични масла от магазина/ аптеката? Има ли начин да отличим качествените такива?

Нашият пазар е твърде малък за предлаганите марки етерични масла. През последните години ароматерапията стана много популярна и у нас, което даде поле за действие и изява от страна на търговците. Така те видяха ниша в пазара на ароматерапия. Но от всичко това страда крайният потребител, защото избора е голям, а ценовия диапазон объркващ.

Нещо много важно, което трябва да запомни крайният потребител е, че производител и търговец са две различни неща. Това, че една марка е българска, не означава, че тя произвежда всичките етерични масла, които включва в своя асортимент. Повечето етерични масла се внасят от чужбина, тъй като растенията за тях няма как да се отглеждат на нашата територия и съответно от тях да се добиват етерични масла.

4. Коя е любимата ти комбинация от аромати напоследък?

Моите комбинации се менят често според настроението и най-вече вътрешната потребност от тях. Но това, което е константа е ароматът на пачули. Последната ми любима комбинация отново се върти около него – сладък портокал, какао и пачули. Така напомнят за любимия ми черен шоколад с дъх на портокалови корички.

5. През последната година организираш любопитни ателиета за натурална козметика и изкуството да се съчетават натуралните аромати в Трявна. Каква е темата на следващото ателие, което планираш?

Темата на следващото ателие ще съчетава две от любимите ми неща в живота – натуралните парфюми и пътешествията. Любопитната новина е, че досега не съм правила този формат и това ще е първото по рода си такова ателие през 2018 г.

Но повече информация за него ще можете да намерите на страницата на Fairy Scents

Другото любопитно, което предстои скоро е, че от 6 октомври 2018г., стартираме нова група за онлайн курса „Ароматерапия от А до Я“. Той е в рамките на 3 месеца. Какво включва ще откриете в страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/1810788232370117/

Снимка: Moffee Studio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *